دوره 6، شماره 3 - ( 9-1396 )                   جلد 6 شماره 3 صفحات 70-57 | برگشت به فهرست نسخه ها

Faal Feizabadi M, Tahmasebi P, Omidipour R, Zafarian E. Changes in the Distribution of Plant Species in the Ecological Niche in Various Stages of Succession. Iranian Journal of Applied Ecology 2017; 6 (3) :57-70
فعال فیض آبادی محسن، طهماسبی پژمان، امیدی پور رضا، ظفریان الهه. تغییر در توزیع فراوانی آشیان اکولوژیک گونه‌های گیاهی در طی مراحل مختلف توالی . بوم شناسي كاربردي. 1396; 6 (3) :57-70

گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه شهرکرد
تغییراتی که در طی توالی رخ می‌دهد تنها محدود به تغییر در ترکیب گیاهی نیست، بلکه به‌واسطه تغییر در منابع غذایی، توزیع فراوانی گونه‌های گیاهی نیز تغییر می‌کند. بنابراین استفاده از مدل‌هایی که در بررسی توزیع فراوانی گونه‌ها، علاوه بر فراوانی نسبی گونه‌ها، به نحوه تقسیم آشیان اکولوژیک نیز توجه داشته باشد اهمیت زیادی دارد. هدف مطالعه حاضر بررسی تغییرات توزیع فراوانی گونه‌ای با استفاده از مدل‌های آشیان اکولوژیک در طی توالی است. ابتدا سه منطقه با توالی زمانی 5-3، 15-10، 50-30 سال و منطقه شاهد در مراتع نیمه‌استپی کرسنک، چهارمحال و بختیاری انتخاب شد. در هر منطقه چهار ترانسکت 100 متری و در طول هر ترانسکت 10 پلات یک مترمربعی جهت ثبت پوشش گیاهی مستقر شد. پس از بررسی صحت توزیع فراوانی از طریق آزمون مونت‌کارلو، نتایج نشان داد که در توالی 5-3 و 15-10 سال مدل شکست تصادفی و در توالی 50-30 و منطقه شاهد مدل شکست مک‌آرتور بیشترین میزان تطابق را با داده‌های واقعی دارند. این موضوع نشان‌دهنده حضور گونه‌ها و اشغال آشیان اکولوژیک در مراحل اولیه توالی به‌صورت تصادفی است و هر چه به‌سمت مراحل انتهایی توالی حرکت می‌کنیم از شانس وقایع تصادفی کاسته می‌شود.
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: عمومى