دوره 4، شماره 13 - ( بوم شناسي كاربردي 1394 )                   جلد 4 شماره 13 صفحات 14-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Zolfaghari R, Karimi Haji Pomagh K, Zamani S M, Fayyaz P. Adaptation of Western Oak Seedlings to Yasuj Climate and Analysis of their Leaf Morphology. Iranian Journal of Applied Ecology 2015; 4 (13) :1-14
ذوالفقاری رقیه، کریمی حاجی پمق خالد، زمانی سیدمعین‌الدین، فیاض پیام. بررسی سازگاری نهال‌های سه گونه بلوط غرب به اقلیم یاسوج و ارتباط آن با صفات ریختاری برگ. بوم شناسي كاربردي. 1394; 4 (13) :1-14

دانشکده کشاورزی و پژوهشکده منابع طبیعی و زیست محیطی، دانشگاه یاسوج

شناسایی عملکرد رویشی و زنده‌مانی گونه‌های مختلف بلوط در شرایط سخت اقلیمی جنگل‌های زاگرس به‌ویژه با گرم شدن هوا می‌تواند به مدیریت، حفاظت و احیاء این گونه‌ها کمک نماید. به این منظور بذور سه گونه بلوط زاگرس (برودار، مازودار و وی‌ول) از جنگل‌های بانه جمع‌آوری شدند و در زمین زراعی یاسوج کاشته شدند. سپس شاخص‌های رویشی اعم از قطر یقه، ارتفاع، حجم تنه، رویش ارتفاعی و قطری، تعداد برگ و درصد زنده‌مانی نهال‌ها در طی دو ماه فصل رویش (خرداد و مهر) و نیز دو سال اول رویش اندازه‌گیری و ثبت گردیدند. هم‌چنین برای بررسی ارتباط بین این صفات با صفات ریختاری برگ و صفات کیفی نهال‌ها، برخی شاخص‌ها مانند سطح برگ، سطح مخصوص برگ، تعداد جست، تعداد شاخه و خمیدگی نیز ثبت و اندازه‌گیری شدند. نتایج شاخص‌های رویشی و زنده‌مانی نشان داد که گونه برودار بیشترین و مازودار کمترین میزان را داشتند. هم‌چنین گونه وی‌ول به‌دلیل بزرگ‌تر بودن اندازه بذر توانست کاهش درصد زنده‌مانی کمتری در طی سال دوم نسبت به سال اول داشته باشد. نتایج همبستگی نیز نشان داد که نهال‌های با سطح برگ بزرگ‌تر، تعداد شاخه و خمیدگی بیشتر از رویش و زنده‌مانی بالاتری برخوردار بودند. بنابراین با توجه به نتایج تحقیق می‌توان بیان داشت که در بین گونه‌های مختلف بلوط غرب، نهال‌های گونه مازودار حساسیت بیشتری در برابر افزایش شدت و مدت دوره خشکی دارند.