دوره 3، شماره 10 - ( بوم شناسي كاربردي 1393 )                   جلد 3 شماره 10 صفحات 25-13 | برگشت به فهرست نسخه ها

Jafari F, Bashari H, Jafari R. Evaluating Structural and Functional Characteristics of Various Ecological Patches in Different Range Conditions (Case Study: Semi -Steppe Rangeland of Aghche-Isfahan) . Iranian Journal of Applied Ecology 2015; 3 (10) :13-25
جعفری فاطمه، بشری حسین، جعفری رضا. بررسی و مقایسه ویژگی‌های ساختاری و عملکردی چشم‌انداز در لکه‌های اکولوژیک و وضعیت‌های مختلف اکوسیستم‌های مرتعی(مطالعه موردی: مراتع نیمه‌استپی آغچه-اصفهان). بوم شناسي كاربردي. 1393; 3 (10) :13-25

دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی اصفهان
بررسی عملکرد اکوسیستم می‌تواند کمک شایانی به تشخیص میزان تخریب و تفسیر چگونگی تغییرات نماید. این مطالعه با هدف ارزیابی ساختار و عملکرد مراتع نیمه‌استپی استان اصفهان در وضعیت‌های متوسط، ضعیف و خیلی‌ضعیف و همچنین مقایسه عملکرد لکه‌های مختلف اکولوژیک با استفاده از روش تجزیه و تحلیل عملکرد چشم‌انداز (LFA) در مراتع نیمه‌استپی آغچه اصفهان انجام شد. بدین منظور تعداد 3، 4 و 7 سایت در مراتع ضعیف، خیلی‌ضعیف و متوسط (به‌روش 4 فاکتوری) انتخاب و در هر سایت یک ترانسکت 30 متری به‌طور تصادفی در جهت شیب غالب منطقه مستقر گردید. در هر ترانسکت، انواع لکه‌های اکولوژیک موجود شناسایی و طول، عرض و فضای بین لکه‌ها ثبت گردید. همچنین در هر نوع لکه اکولوژیک واقع در هر ترانسکت با 3 تکرار تعداد 11 شاخص وضعیت خاک سطحی طبق دستورالعمل روش LFA امتیازدهی و معیار‌های عملکرد خاک سطحی در این مناطق تعیین گردید. بر‌اساس نتایج، اکثر ویژگی‌های ساختاری (طول لکه‌ها، تعداد لکه‌ها، شاخص سطح لکه و شاخص ساختار چشم‌انداز) و عملکردی (نفوذپذیری، پایداری و چرخه مواد‌غذایی) بین مراتع با وضعیت‌های "خیلی‌ ضعیف و متوسط" تفاوت معنی‌داری داشته (5%= α) اما بین سایر وضعیت‌ها ("ضعیف و متوسط" و "ضعیف و خیلی ضعیف") تفاوت معنی‌داری مشاهده نشد. از طرف دیگر عملکرد لکه‌های اکولوژیک مختلف در سایت‌های با وضعیت "متوسط و خیلی ضعیف" تفاوت معنی‌داری نداشتند. ولی در وضعیت‌های ضعیف عملکرد لکه اکولوژیک "پهن‌برگ علفی- بوته-گراس" از نظر چرخه مواد غذایی به‌طور معنی‌داری نسبت به سایر لکه‌ها از جمله "پهن‌برگ علفی" و " پهن‌برگ علفی-گراس" بیشتر بود. از نتایج مطالعات تغییرات عملکردی می‌توان برای تعیین حد آستانه تغییرات در مراتع، اولویت‌بندی زیر‌حوزه‌ها و تیپ‌های گیاهی برای انجام پروژه‌های اصلاحی و پایش روند احیا در مراتع استفاده نمود.