دوره 11، شماره 4 - ( 11-1401 )                   جلد 11 شماره 4 صفحات 31-15 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shahbazinasab K, Ashrafzadeh M R, Mohammadi A. Factors Affecting Fear of Local Communities Toward Brown Bears (Ursus arctos) in Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad Province, Iran. Iranian Journal of Applied Ecology 2023; 11 (4) :15-31
شهبازی نسب کمال الدین، اشرف زاده محمدرضا، محمدی علیرضا. بررسی عوامل موثر بر ترس جوامع محلی نسبت به خرس قهوه‌ای (Ursus arctos) در استان کهگیلویه و بویراحمد. بوم شناسي كاربردي. 1401; 11 (4) :15-31

دانشگاه شهرکرد
ترس انسان از گوشتخواران بزرگ‌جثه می‌تواند بر تمایل انسان جهت به اشتراک گذاشتن سیمای سرزمین با این گونه‌ها تأثیر بگذارد. همچنین، ترس این پتانسیل را دارد که بر فرآیندهای تصمیم‌گیری و اجرای مداخلات و اقدامات مدیریتی تأثیرگذار باشد. افرادی که از گوشتخواران بزرگ‌جثه می‌ترسند، مخالفت بیشتری با حفاظت از این گوشتخواران نشان می‌دهند. این مطالعه با هدف بررسی عوامل موثر بر ترس جوامع محلی نسبت به خرس قهوه‌ای در استان کهگیلویه و بویراحمد انجام شد. به منظور بررسی نگرش جوامع محلی نسبت به خرس قهوه‌ای پرسشنامه‌‌ای تخصصی طراحی و اندازه نمونه با استفاده از فرمول کوکران با تعداد 332 نفر تعیین شد. برای ارزیابی آسیب‌پذیری جوامع محلی در برابر خرس قهوه‌ای از روش تحلیل شبکه اجتماعی استفاده شد. بر اساس نتایج، دانش ناکافی جوامع درباره خرس منجر به ترس و تغییرات رفتاری در مواجهه با این گونه می‌شود. تلاش در راستای کاهش ترس جوامع محلی از خرس از مواردی است که باید بر آن تمرکز شود. به منظور کاهش تعارض بین انسان و خرس، توصیه می‌شود در کنار سایر اقدامات مدیریتی به طور جدی به افزایش دانش و آگاهی جوامع محلی در مورد ویژگی‌های رفتاری خرس‌ها‌ توجه شود.