دوره 10، شماره 1 - ( 3-1400 )                   جلد 10 شماره 1 صفحات 33-15 | برگشت به فهرست نسخه ها

Golestani M, Amiri F. Suitable Site Selection for Avicennia marina Plantation in the Coastal Region of Bushehr, using Best-Worst Multi-Criteria Decision-Making Method. Iranian Journal of Applied Ecology 2021; 10 (1) :15-33
گلستانی محمد، امیری فاضل. انتخاب نواحی مناسب برای کاشت حرا Avicennia marina در منطقه ساحلی بوشهر با استفاده از روش بهترین- بدترین و تصمیم‌گیری چندمعیاره. بوم شناسي كاربردي. 1400; 10 (1) :15-33

دانشیار گروه منابع طبیعی و محیط زیست، واحد بوشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، بوشهر، ایران،
این مطالعه به‌منظور شناسایی مناطق مستعد کاشت حرا در خور سلطانی در ساحل شهر بوشهر انجام شد. معیارهای مؤثر جهت کاشت و توسعه حرا در این مطالعه شامل ویژگی‌های زمین (کاربری اراضی، شیب، ارتفاع، هدایت الکتریکی خاک، بافت خاک، و نوع خاک)، آب دریا (دامنه جزر و مد، موج، pH، هدایت الکتریکی، و شوری) و اقلیم (دما، رطوبت نسبی، بارش، حداقل و حداکثر دمای مطلق) است. با استفاده از یک شبکه آماربرداری سیستماتیک- تصادفی، نقاط نمونه¬گیری مشخص و 10 نمونه آب و خاک برداشت و متغیرهای فیزیکی و شیمیایی آنها اندازه¬گیری شد. نقشه¬های موضوعی معیارها تهیه و از سیستم اطلاعات جغرافیایی برای مدل‌سازی و تحلیل فضایی و تلفیق لایه‌ها استفاده شد. با استفاده از نظر کارشناسان و تحقیقات گذشته و با کمک روش دلفی، ارجحیت معیار تعیین شده و معیارها با روش بهترین- بدترین (Best-Worst method) وزن‌دهی شدند. با روی¬هم‌گذاری معیارهای وزن¬داده‌شده با روش وزن‌دهی افزودنی ساده (Weighted Linear Combination= WLC)، مکان‌های مناسب کاشت و توسعه گونه حرا به طبقات نامناسب، نسبتاً مناسب و مناسب طبقه‌بندی شد. نتایج نشان داد 24 درصد از مناطق (18/25 هکتار) در محدوده مناسب، 24/3 درصد (18/5 هکتار) در محدوده نسبتاً مناسب، و 51/8 درصد (39/4 هکتار) در طبقه نامناسب برای کاشت این گونه قرار دارد.