دوره 7، شماره 4 - ( 12-1397 )                   جلد 7 شماره 4 صفحات 15-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Safaei M, Jafari R, Bashari H. Spatial Analysis of Central Zagros Forest Fragmentations for Conservation and Restoration Purposes (A Case Study: Posht kuh Forests, Fereydoonshahr, Isfahan Province) . Iranian Journal of Applied Ecology 2019; 7 (4) :1-15
صفایی مژده، جعفری رضا، بشری حسین. تجزیه و تحلیل مکانی تکه‌تکه‌شدگی جنگل‌های زاگرس مرکزی برای مقاصد حفاظت و احیای اراضی (مطالعه موردی: جنگل‌های پشتکوه فریدون‌شهر، استان اصفهان). بوم شناسي كاربردي. 1397; 7 (4) :1-15

دانشکده منابع طبیعی دانشگاه صنعتی اصفهان
در پژوهش حاضر از خط‌مشی‌های حفاظتی بر پایه روش‌های تجزیه و تحلیل مکانی تکه‌تکه‌شدگی جنگل‌ها و ارزیابی‌های میدانی در منطقه جنگلی زاگرس مرکزی در غرب استان اصفهان استفاده شد. ویژگی‌های خاک و پوشش گیاهی در 15 زیرحوضه جنگلی با درجه انبوهی پوشش تاجی زیاد، متوسط و کم به مساحت 2/839 کیلومترمربع مطالعه شد. در روش تجزیه و تحلیل عملکرد سیمای سرزمین (Landscape Function Analysis (LFA یازده شاخص سطح‌ خاک در بین لکه‌های گیاهی و خاک ‌لخت در طول ترانسکت مستقرشده برای دستیابی سه‌ ویژگی عملکردی شامل پایداری، نفوذپذیری و چرخه مواد غذایی بررسی شد. در روش سلامت 17 شاخص برای ارزیابی سه ویژگی عملکردی شامل سلامت موجودات زنده، عملکرد آب‌شناختی و پایداری سایت امتیازدهی شد. نقشه کاربری اراضی با استفاده از تصویر Landsat OLI در سال 1394 برای اندازه‌گیری درجه‌ تکه‌تکه‌شدگی تولید شد. نتایج LFA نشان داد پایداری سایت و چرخه مواد در جنگل‌های با انبوهی پوشش زیاد با مقدار 72 و 57 درصد به‌طور معنی‌داری از سایر پوشش‌‌ها بالاتربود (P < 0/05). نتایج سلامت نشان‌ داد شاخص‌های هدررفت خاک سطحی، گونه‌های مهاجم و مقاومت خاک‌ سطحی به فرسایش عوامل تأثیرگذار بر سلامت سایت هستند. مقادیر تکه‌تکه‌شدگی در سایت‌های جنگلی با انبوهی پوشش تاجی زیاد و در سایت‌های با انبوهی پوشش اندک به‌ترتیب برابر 54 و 96 درصد بود. نتایج به‌دست‌آمده نشان‌دهنده‌ کارایی ترکیب روش زمینی و سنجش از دوری در ارزیابی میزان عملکرد جنگل‌های زاگرس است.