دوره 6، شماره 2 - ( 6-1396 )                   جلد 6 شماره 2 صفحات 67-55 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ebrahimi Dastgerdi H, Ebrahimi E, Fakheran S. Impacts of Zayandehroud Dam on the Macro-benthic Invertebrate and Water Quality of Zayandehroud River using BMWP and ASPT Biological Indices . Iranian Journal of Applied Ecology 2017; 6 (2) :55-67
ابراهیمی دستگردی هاجر، ابراهیمی عیسی، فاخران اصفهانی سیما. اثر سد زاینده‌رود بر جوامع بزرگ بی‌مهرگان کفزی و کیفیت آب رودخانه زاینده‌رود با استفاده از شاخص‌های زیستی BMWP و ASPT . بوم شناسي كاربردي. 1396; 6 (2) :55-67

دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان
سدها منافع زیادی برای جوامع انسانی فراهم می‌کنند. اما در حال حاضر از مهم‌ترین عوامل مؤثر بر تخریب زیستگاه‌ها و تغییرات هیدرولوژیک آب‌های جاری محسوب می‌شوند. به‌منظور ارزیابی اثرات اکولوژیک سد زاینده‌رود بر جوامع کفزی و کیفیت آب این رودخانه، با استفاده از شاخص‌های زیستی BMWP و ASPT، تعداد 6 ایستگاه نمونه‌برداری در بستر رودخانه انتخاب و از طریق نمونه‌برداری با 3 تکرار در هر ایستگاه، وضعیت بزرگ بی‌مهرگان کفزی آن به‌روش کمی از تیرماه 1392 تا خرداد 1393 با تناوب 45 روز یک‌بار بررسی شد. کفزیان شناسایی شده متعلق به 31 خانواده از 16 راسته و 7 رده بودند. نتایج مقایسه میانگین شاخص BMWP در ایستگاه‌های مورد مطالعه بسیار معنی‌د‌ار (001/0 < p) و در بین فصول مختلف سال در همه ایستگاه‌ها به‌جز ایستگاه آورگان معنی‌دار (05/0< p) بود. شاخص ASPT نیز بین ایستگاه‌ها اختلاف بسیار معنی‌دار نشان داد (01/0p<). علاوه بر آن محاسبه شاخص تنوع شانون نیز نشان داد که ایجاد سد زاینده‌رود به‌دلیل تغییر در عمق، شدت و سرعت جریان آب و ساختار بستر باعث ایجاد تغییرات قابل توجه در تنوع و ترکیب جوامع کفزی پایین دست سد شده است.