دوره 6، شماره 4 - ( 12-1396 )                   جلد 6 شماره 4 صفحات 47-31 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mirahsani M, Salman Mahiny A, Soffianian A, Moddares R, Jafari R, Mohammadi J. Evaluation of Vegetation Supply Water Index through Time-Series Images of MODIS Products in Drought Monitoring over Gavkhuni Basin. Iranian Journal of Applied Ecology 2018; 6 (4) :31-47
میراحسنی مرضیه سادات، سلمان ماهینی عبدالرسول، سفیانیان علیرضا، مدرس رضا، جعفری رضا، محمدی جهانگیر. ارزیابی شاخص‌ ذخیره آب پوشش‌ گیاهی (VSWI) تصاویر سری زمانی سنجنده مودیس در پایش خشکسالی حوضه آبخیز گاوخونی . بوم شناسي كاربردي. 1396; 6 (4) :31-47

گروه محیط زیست، دانشکده محیط زیست و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
خشکسالی به‌دلیل گستردگی مقیاس زمان و فضای تأثیر، یکی از اصلی‌ترین عوامل گسیختگی توان اکولوژیک به‌شمار می‌آید. کارایی پایش خشکسالی منطقه‌ای با استفاده از شاخص‌های هواشناسی به‌دلیل محدودیت پراکنش مکانی یک چالش است. در پژوهش حاضر، 168 تصویر سری‌زمانی سنجنده مودیس شامل شاخص پوشش ‌گیاهی تفاوت نرمال (NDVI) و دمای سطح زمین(LST) به‌کار گرفته شد. با تلفیق این دو شاخص، شاخص ذخیره آب پوشش‌ گیاهی (VSWI) جهت ارزیابی خشکسالی نزدیک ‌به‌ زمان ‌واقعی و پایش زمانی- پراکندگی مکانی آن در حوضه آبخیز گاوخونی طی دوره رویشی سال‌های 2003 تا 2014 به‌کار رفت. شاخص  SPIمبنا قرار داده ‌شد و بازخورد شاخص‌های ماهواره‌ای و هواشناسی با استفاده از آزمون‌ پارامتری همبستگی پیرسون ارزیابی شد. نتایج بررسی روابط بین مقادیر سری‌زمانی میانگین سالانه شاخص VSWI و SPI در دوره زمانی مشابه، مقدار 578/0 را نشان داد. جهت بررسی دقیق‌تر معنی‌داری روابط شاخص‌ها، آزمون‌ غیرپارامتری همبستگی اسپیرمن به مطالعه اضافه شد که معناداری را تأیید نمود. همچنین، نتایج الگوی پراکندگی مکانی خشکسالی شاخص‌ سالانه VSWI مربوط با 12 سال نشان داده شد که بیانگر خشکسالی شدید بلند مدت در قسمت‌های جنوب شرقی سد زاینده‌رود و کل محدوده تالاب گاوخونی بود. انطباق این نقشه با نقشه خشکسالی هواشناسی حاکی از کارایی تلفیق شاخص‌های ماهواره‌ای NDVI و LST در پایش خشکسالی است.