دوره 6، شماره 1 - ( بوم شناسی کاربردی 1396 )                   جلد 6 شماره 1 صفحات 40-29 | برگشت به فهرست نسخه ها

Tarverdizadeh H, Nikooy M, Pourbabaei H, Naghdi R. Effects of Forest Roads on Herbaceous Species Composition (Case Study: Asalem Forest). Iranian Journal of Applied Ecology 2017; 6 (1) :29-40
تارویردی‌زاده هاجر، نیکوی مهرداد، پوربابایی حسن، نقدی رامین. مطالعه اثر جاده‌های جنگلی بر ترکیب گونه‌ای گیاهان علفی در جنگل‌ها (مطالعه موردی: جنگل اسالم). بوم شناسي كاربردي. 1396; 6 (1) :29-40

گروه جنگل‌شناسی، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان

شناسایی گونه‌های علفی و ترکیب گونه‌‌ای گیاهان علفی تکثیر یافته در حاشیه جاده و مسیرهای چوبکشی برای برنامه‌ریزیهای آتی جهت جلوگیری از تغییر ترکیب گونه‌ای طبیعی و بومی منطقه و هجوم گونه‌های غیربومی امری ضروری است. هدف از این مطالعه که در جنگل‌های ناو اسالم در گیلان انجام شده است، بررسی پوشش علفی مستقر برروی جاده جنگلی، دامنه خاکبرداری وخاکریزی، مسیر چوبکشی و مقایسه آن با داخل جنگل جهت پی بردن به تأثیر ساخت جاده جنگلی میباشد. بدین منظور برای هر محل نمونه‌برداری، برروی یک خط نمونه 1000 متری، 30 قطعه نمونه یک مترمربعی و در مجموع 150 نمونه به‌صورت تصادفی انتخاب شدند. با توجه به توزیع داده‌ها (نرمال یا غیرنرمال) مقایسه میانگینها با آنالیز واریانس یک طرفه و کروسکال والیس انجام شد. بنابر نتایج به‌دست آمده، به‌دلیل شرایط به‌وجود آمده بعد از ساخت جاده و ایجاد تخریب، پوشش علفی با میانگین درصد پوشش بیشتر، و با ترکیب گونه‌ای متفاوتی در حاشیه‌ها، سطح جاده و مسیر چوبکشی نسبت به داخل جنگل ظاهر شده است که با توجه به شرایط هر زیستگاه متغیر است و گونه‌های مهاجم در ترکیب اصلی گونه‌های علفی این زیستگاه‌ها قرار گرفتهاند.

متن کامل [PDF 1054 kb]   (1970 دریافت)