دوره 6، شماره 3 - ( 9-1396 )                   جلد 6 شماره 3 صفحات 41-29 | برگشت به فهرست نسخه ها

Salehi Ardali A, Vahabi M R, Tarkesh Isfahani M, Pourmanafi S, Ghehsareh Ardestani E, Farhang H R. Investigation of environmental factors influence on Gundelia tournefortii L. distribution in Isfahan province. Iranian Journal of Applied Ecology 2017; 6 (3) :29-41
صالحی اردلی عبدالله، وهابی محمدرضا، ترکش اصفهانی مصطفی، پورمنافی سعید، قهساره اردستانی الهام، فرهنگ حمیدرضا. بررسی عوامل محیطی تأثیرگذار بر پراکنش کنگر صحرایی (.Gundelia tournefortii L) در استان اصفهان . بوم شناسي كاربردي. 1396; 6 (3) :29-41

گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین دانشگاه شهرکرد
پوشش گیاهی مهم‌ترین عامل تأثیرگذار بر پایداری اکوسیستم‌های مرتعی است. بنابراین شناخت عوامل محیطی و میزان اثر آنها بر پوشش گیاهی جهت احیای اکوسیستم‌های مرتعی حائز اهمیت است. هدف از این بررسی، شناخت عوامل محیطی تأثیرگذار بر پراکنش کنگر صحرایی در مراتع استان اصفهان است. بر این اساس اطلاعات این گونه در شش رویشگاه در استان اصفهان مشخص گردید. سپس نمونه‌برداری در مناطق معرف به‌روش تصادفی- سیستماتیک انجام شد و درصد پوشش تاجی و تراکم در آنها اندازه‌گیری شد. در هر مکان مرتعی عوامل اقلیمی، فیزیوگرافی و خاک مورد بررسی قرار گرفت. برای بررسی ارتباط پوشش گیاهی با عوامل محیطی از آنالیز رج‌بندی تحلیل کاهشی با استفاده از نرم‌افزار CANOCO استفاده شد. در آنالیز تجزیه خوشه‌ای و آنالیز رج‌بندی شش رویشگاه اصلی گونه کنگر صحرایی در استان اصفهان به سه گروه تفکیک شدند. محور اول رج‌بندی با پوشش و تراکم همبستگی زیادی داشته و محور دوم با عمق خاک همبستگی زیادی نشان داد. با توجه به مطالعه رویشگاه‌های مورد مطالعه گونه کنگر صحرایی بارندگی سالانه حدود 250 تا 500 میلی‌متر، ارتفاع 2300 تا 2500 متر، شیب حدود 10 تا 40 درصد و متوسط دما سالانه حدود 10 تا 12 درجه سانتی‌‌گراد برای حضور این گونه مطلوب است.