دوره 6، شماره 4 - ( 12-1396 )                   جلد 6 شماره 4 صفحات 79-65 | برگشت به فهرست نسخه ها

Concentration in Changes of CO2 and CH4 Greenhouse Gases Relation to Environmental Variable in Iran. Iranian Journal of Applied Ecology 2018; 6 (4) :65-79
موسوی سید محسن، فلاحتکار سامره، فرج زاده اصل منوچهر. تغییرات غلظت گازهای گلخانه‌ای دی‌اکسید کربن و متان در ارتباط با متغیرهای محیطی در ایران . بوم شناسي كاربردي. 1396; 6 (4) :65-79

دانشگاه تربیت مدرس، دانشکده منابع طبیعی
تغییر اقلیم و گرمایش جهانی به‌‌دلیل افزایش میزان گازهای گلخانه‌‌ای باعث به‌‌وجود آمدن نگرانی‌‌های گسترده‌‌ای در جوامع ملی و بین‌المللی شده‌‌اند. دی‌اکسید کربن و متان به‌‌عنوان مهم‌‌ترین گازهای گلخانه‌‌ای بوده که مسئول بیش از 80 درصد گرمایش جهانی ناشی از انتشار گازهای گلخانه‌‌ای هستند. در مطالعه حاضر با استفاده از داده‌‌های سطح 2 ماهواره GOSAT، محصولات MOD13Q1 و MOD11C3 ماهواره مودیس و پارامترهای اقلیمی سازمان هواشناسی با استفاده از روش رگرسیون خطی چند متغیره به دو شیوه هم‌زمان و گام به گام به بررسی ارتباط غلظت گاز‌‌های گلخانه‌‌ای دی‌اکسید کربن و متان با متغیرهای NDVI، LST، دما، رطوبت و ارتفاع در سطح ایران پرداخته شد. مطابق با نتایج، ارتباط منفی بین گازهای دی‌اکسید کربن و متان با متغیرهای NDVI، HUM، HIG و ارتباط مثبت با متغیرهای LST و TEM در فصول مختلف سال 2013 مشاهده شد. این روابط بیان می‌‌کنند که با افزایش رطوبت، ارتفاع و شاخص نرمال شده اختلاف پوشش گیاهی و کاهش دمای هوا غلظت گازهای‌‌ دی‌اکسید کربن و متان جو کاهش پیدا می‌‌کند. با توجه به نتایج، پوشش گیاهی در فصل بهار مهم‌ترین عامل در تغییرات گاز دی‌اکسید کربن و متان است در صورتی که در سایر فصول سال پارامترهای اقلیمی نقش پررنگ‌‌تری در ارتباط با این گازها نشان می‌‌دهد.