دوره 6، شماره 3 - ( 9-1396 )                   جلد 6 شماره 3 صفحات 55-43 | برگشت به فهرست نسخه ها

noorian N, Shataee S, Mohamadi J. Study of Tree and Shrub Species Diversity in Forestry Plans with Different Forest Management. Iranian Journal of Applied Ecology 2017; 6 (3) :43-55
نوریان نورالدین، شتایی شعبان، محمدی جهانگیر. بررسی وضعیت تنوع گونه‌های درختی و درختچه‌ای در ‌جنگل‌های با مدیریت‌های متفاوت طرح جنگلداری . بوم شناسي كاربردي. 1396; 6 (3) :43-55

گروه جنگلداری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
هدف این تحقیق بررسی وضعیت تنوع گونه‌های درختی و درختچه‌ای در ‌طرح‌های جنگلداری یک حوزه آبخیز و در شرایط اکولوژیک تقریباً مشابه ولی با تفاوت در نوع مدیریت طرح جنگلداری در بخشی از ‌‌جنگل‌های استان گلستان است. برای این منظور، 6675 هکتار از کل حوزه آبخیز شماره 85 در قالب پنج طرح متفاوت در سری یک (دارای طرح جنگلداری 30 ساله با مدیریت علمی دانشگاهی)، سری دو دکتر بهرام‌نیا (بدون اجرای طرح و حفاظتی)، سری چهار شموشک، طرح ناهارخوران و طرح سعدآباد انتخاب شدند. تعداد 239 قطعه نمونه دایره‌ای شکل به‌روش خوشه‌ای منظم با نقطه شروع تصادفی در کل منطقه مورد بررسی پیاده شد. در هر قطعه نمونه ترکیب گونه‌ای و قطر برابر سینه درختان و درختچه‌ها اندازه‌گیری شد. بررسی تنوع گونه‌ای در سری‌های مختلف، با محاسبه شاخص‌های ناهمگنی، غنای گونه‌ای و یکنواختی انجام شد. تجزیه و تحلیل آماری وضعیت تنوع زیستی گونههای چوبی بین سریهای مختلف با آزمون دانکن انجام گرفت. نتایج به‌طور کلی نشان داد وضعیت تنوع گونه‌های چوبی در سری یک و دو جنگل شصت‌کلاته با مدیریت دانشگاهی در مقایسه با ‌طرح‌های دیگر از وضعیت بهتری برخوردار است و طرح جنگلداری ناهارخوران از نظر شاخص‌های تنوع در وضعیت نامطلوبی قرار دارد.