دوره 6، شماره 3 - ( 9-1396 )                   جلد 6 شماره 3 صفحات 27-15 | برگشت به فهرست نسخه ها

Heydari M, Geraili S, Pirmohammadi Z, Karami A, Naseri B. Quantitative and Spatial Analysis of the Spatial Pattern of Wild Cherry (Prunus avium L.) in Hyrcanian Forests of Iran (Case Study: Forest Management Plan of Hajikola-Tirankoly) . Iranian Journal of Applied Ecology 2017; 6 (3) :15-27
حیدری مهدی، گرایلی شیرزاد، پیرمحمدی زیبا، کرمی آرش، ناصری بهروز. تحلیل کمی و فضایی سنجه‌های پراکنش مکانی گیلاس وحشی ( .Prunusavium L ) در جنگل‌های شمال (طرح جنگلداری حاجیکلا- تیرانکلی) . بوم شناسي كاربردي. 1396; 6 (3) :15-27

گروه جنگل، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام
مطالعه الگوی پراکنش مکانی جوامع گیاهی، به‌منظور درک بهتر از اکولوژی و مدیریت جنگل ضروری است. جهت بررسی الگوی پراکنش مکانی گیلاس وحشی، طرح جنگلداری حاجیکلا- تیرانکلی در جنگل‌های شمال انتخاب شد. منطقه مطالعاتی شامل سه سطح: تیپ راش، حفاظت شده و منطقه جنگل‌کاری شده بود. با آماربرداری صد درصد موقعیت مکانی پایه‌های گونه با دستگاه GPS ثبت شد. ویژگی کیفی تاج (متقارن یا نامتقارن بودن) و قطر در ارتفاع برابر سینه برداشت شد. نرم‌افزارهای FRAGSTATS و ArcGis برای تعیین ساختار مکانی و کمی کردن سنجه‌های مربوط به پایه‌های گیلاس وحشی در سطح کلاس (با تاج متقارن و با تاج نامتقارن) و سیمای سرزمین استفاده شدند. نتایج نشان داد در مجموع 160 پایه گیلاس وحشی در منطقه مورد مطالعه وجود داشت. بیشترین و کمترین فاصله بین پایه‌ها به ترتیب 67 و 121 متر بود. با توجه به نتایج تحلیل سنجه‌ها، پایه‌های گیلاس وحشی در تیپ راش دارای پراکنش کپه‌ای و در منطقه حفاظت شده یکنواخت بود. سنجه‌های تنوع و یکنواختی شانون و سیمپسون، بیشترین تنوع و آرایش مکانی پایه‌های گیلاس وحشی را در منطقه تیپ راش نشان ‌داد.