دوره 4، شماره 12 - ( بوم شناسي كاربردي 1394 )                   جلد 4 شماره 12 صفحات 76-67 | برگشت به فهرست نسخه ها

Eslamdoust J, Sohrabi H, Hosseini M, Moradi Z. Assessment of Different Methods of Form Factor Determination for Volume Estimation of Planted Populus deltoides and Taxodium distichum Trees (Klodeh Region– Mazandaran Province). Iranian Journal of Applied Ecology 2015; 4 (12) :67-76
اسلام‌دوست جمشید، سهرابی هرمز، حسینی سیدمحسن، مرادی زهرا. ارزیابی روش‌های مختلف تعیین ضریب شکل برای برآورد حجم درختان صنوبر و دارتالاب دست‌ کاشت (منطقه کلوده- استان مازندران). بوم شناسي كاربردي. 1394; 4 (12) :67-76

دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس
یکی از عوامل مهم در تعیین حجم درختان سرپا برای بهره‌برداری مطابق با اصول بوم‌ شناختی، انتخاب و محاسبه ضریب شکل مناسب است. در تحقیق حاضر برای دو گونه تند رشد صنوبر شرقی و دارتالاب، چهار نوع ضریب شکل شامل واقعی، طبیعی، مصنوعی و هوهنادل ارزیابی گردید. به این منظور 12 اصله درخت از هر توده در 4 طبقه قطری از 10 تا 45 سانتی‌متر به‌صورت تصادفی انتخاب و قطر برابرسینه و ارتفاع کل درختان اندازه‌گیری گردید. سپس حجم واقعی تنه هر درخت با استفاده از رابطه‌های حجم استوانه و اسمالیان تعیین و در مرحله بعد نیز ضریب شکل‌های واقعی، طبیعی، مصنوعی و هوهنادل محاسبه شد. برای بررسی وجود اختلاف آماری معنی‌دار بین روش‌های مختلف تعیین ضریب شکل، از تجزیه واریانس و برای مقایسه ضرایب با ضریب شکل واقعی از آزمون دانت استفاده شد. نتایج نشان داد در صنوبر، ضریب شکل مصنوعی (50/0) با ضریب شکل واقعی (515/0) و در دارتالاب، ضریب شکل هوهنادل (52/0) با ضریب شکل واقعی (498/0) اختلاف معنی‌داری نداشته (05/0p>) و نزدیک‌تر بودند. هم‌چنین ضریب شکل طبیعی و مصنوعی در طبقات مختلف قطری از نظر روند تغییرات با افزایش قطر تفاوتی نداشتند. در حالی‌که مقادیر ضریب شکل واقعی و هوهنادل با تغییرات قطر برابر سینه از روند تغییرات خاصی برخوردار نبودند. به‌طور کلی این تحقیق نشان می‌دهد که ضریب شکل مصنوعی می‌تواند به‌عنوان ضر‌یب شکل مناسب و کارآمد برای دو گونه مورد‌نظر در این تحقیق مورد استفاده قرار گیرد.