دوره 3، شماره 10 - ( بوم شناسي كاربردي 1393 )                   جلد 3 شماره 10 صفحات 52-41 | برگشت به فهرست نسخه ها

Khazaee M, Hamidian A H, Alizadeh A, Ashrafi S, Mirjalili A A, Esmaeelzadeh E et al . Investigation of Heavy Metals Concentrations in Different Tissues of Persian Jird as Bioindicator Species in Darreh Zereshk, Yazd. Iranian Journal of Applied Ecology 2015; 3 (10) :41-52
خزاعی منوچهر، حمیدیان امیرحسین، علیزاده افشین، اشرفی سهراب، میرجلیلی سیدعلی‌اصغر، اسمعیل‌زاده عصمت و همکاران.. بررسی غلظت فلزات سنگین در بافت‌های مختلف جرد ایرانی به عنوان گونه‌ی شاخص زیستی دره زرشک، یزد. بوم شناسي كاربردي. 1393; 3 (10) :41-52

دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج
در این مطالعه غلظت عناصر مس، نیکل، سرب، کادمیم، استرانسیم، منیزیم موجود در بافت‌ مو، شش و استخوان ران جرد ایرانی به‌عنوان گونه‌ی شاخص زیستی در مناطق مختلف محدوده‌ی معدن مس دره زرشک مورد بررسی قرار گرفت. نمونه‌برداری به‌صورت سیستماتیک تصادفی با استفاده از تله‌ی فنری در تابستان 1391 از مناطق مختلف محدوده‌ی معدن مس انجام گرفت. غلظت فلزات در بافت‌های مختلف با روش هضم اسیدی تر و با دستگاه ICP-OES اندازه‌گیری شد. مقدار سرب و کادمیم در بافت‌های مورد بررسی زیر حد تشخیص دستگاه گزارش شد. نتایج نشان داد که مس و نیکل در بافت مو و منیزیم و استرانسیم در بافت استخوان جرد ایرانی به‌شکل معنی‌داری بیشتر از سایر بافت‌ها تجمع می‌یابند (01/0P<). الگوی تجمع عناصر در بافتهای مختلف به‌شکل منیزیم<استرانسیم<کروم<مس< نیکل مشاهده شد. در حالت کلی جنس ماده‌ی جرد ایرانی نسبت به جنس نر تجمع بیشتری از عناصر را نشان داد. غلظت مس در بافت موی جوندگان سه منطقه‌ی اول و غلظت نیکل، استرانسیم و کروم در بافت‌های مو و شش جوندگان منطقه‌ی چهار اختلاف معنی‌داری را با سایر مناطق نشان دادند.
واژه‌های کلیدی: M. Khazaee1، A. H. Hamidian1*، A. Alizadeh1، S. Ashrafi1، A. A Mirjalili2