دوره 3، شماره 10 - ( بوم شناسي كاربردي 1393 )                   جلد 3 شماره 10 صفحات 12-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mohamadi A, Matinkhah S H, Khajeddin S J. A Phenological Study on Zygophyllum atriplicoides in Mouteh, Isfahan Province. Iranian Journal of Applied Ecology 2015; 3 (10) :1-12
محمدی اعظم، متین‌خواه سید حمید، خواجه‌الدین سید جمال‌الدین. مطالعه فنولوژی گیاه قیچ (Zygophyllum atriplicoides) در منطقه موته، استان اصفهان. بوم شناسي كاربردي. 1393; 3 (10) :1-12

دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی اصفهان
فنولوژی، به مطالعه وقایع ادواری طبیعی درزندگی گیاهان و جانوران مربوط است. تغییر در وقایع فنولوژی حساس‌ترین واکنش موجودات زنده به تغییرات آب و هوایی است. آگاهی ازفنولوژی برای احیا و مدیریت نهالستان نیز مهم است. در این مقاله فنولوژی گونه قیچ (Zygophyllum atriplicoides) در منطقه موته استان اصفهان ارزیابی شده است. در ابتدا 20 پایه به‌صورت تصادفی انتخاب و وقایع مهم فنولوژیکی مانند جوانه‌‌زنی، گلدهی، میوه‌دهی، خزان، رسیدن بذور و ریزش بذر و حالت غیرفعال گیاه به‌مدت یک‌سال، هر ماه یک‌‌بار ثبت گردید. در ادامه از گیاه سری زمانی تصویر تهیه شد و میزان درصد سه کانال رنگی (قرمز- سبز- آبی) در هر قسمت گیاه مانند برگ‌ها، ساقه‌ها و میوه‌ها از عکس‌ها استخراج شد و سپس هرکدام جداگانه مورد آنالیز قرار گرفت. نتایج داده‌های فنولوژی نشان می‌دهد که جوانه‌های ‌این گیاه از اواخر اسفند شروع به رشد کرده و ریز ش برگ‌ها تا شهریور ماه ادامه می‌یابد. به‌علاوه، پس از گلدهی در فروردین اوج میوه‌دهی در اردیبهشت اتفاق می‌افتد. رسیدن بذرها در خرداد ماه است و ریزش آنها در تیر ماه انجام می‌شود. بین موسم پدیده‌های مهم گیاهی با فاکتورهای آب وهوایی مانند بارش و دما ارتباط معینی دیده می‌شود.