دوره 3، شماره 8 - ( بوم شناسي کاربردي 1393 )                   جلد 3 شماره 8 صفحات 16-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Zakeri Pashakolaei M, Alvaninejad S, Esmailzade O. Relationship Between Plant Biodiversity and Topographical Factors in Forests of West Mazandaran (Case study: Research forest of Tarbiat Modares University) . Iranian Journal of Applied Ecology 2014; 3 (8) :1-16
ذاکری پاشاکلایی محسن، الوانی نژاد سهراب، اسماعیل زاده امید. رابطه‌ی تنوع زیستی گیاهان با عوامل توپوگرافی در جنگل‌های غرب مازندران،(مطالعه موردی: جنگل پژوهشی دانشگاه تربیت مدرس). بوم شناسي كاربردي. 1393; 3 (8) :1-16

تنوع گونه‌ای به‌عنوان یکی از موضوعات مهم و اساسی در اکولوژی پوشش گیاهی مطرح می‌باشد. مطالعه مذکور در جنگل پژوهشی دانشگاه تربیت مدرس با هدف بررسی تنوع زیستی گیاهان علفی و چوبی در رابطه با عوامل توپوگرافی (ارتفاع از سطح دریا، شیب و جهت جغرافیایی) انجام شد. برای این منظور تعداد 48 قطعه نمونه 400 متر مربعی (20*20 متر) به‌شکل انتخابی، در منطقه مورد مطالعه پیاده شد. سپس نام کلیه گونه‌های علفی و چوبی با درصد تاج‌پوشش آنها در سطح پلات ثبت شد. در مجموع 137 گونه علفی و 50 گونه چوبی متعلق به 167 جنس و 72 تیره گیاهی شناسایی شد. در ارتباط با گونه های علفی نتایج نشان داد که اثر ارتفاع از سطح دریا بر شاخص غنای گونه‌ای، غنای مارگالف و تنوع سیمپسون معنی‌دار بود، به طوری که شاخص غنای گونه‌ای و مارگالف در طبقه ارتفاعی بالا (1700-1450 متر از سطح دریا) بیشترین مقدار و شاخص تنوع سیمپسون نیز در طبقه ارتفاعی 1450-1200 متر از سطح دریا بیشترین مقدار را شامل بودند. اثر شیب نیز بر تنوع و غنای گونه ای معنی دار بود؛ به‌طوری‌که بیشترین مقدار غنای گونه ای و غنای مارگالف در شیب‌های نسبتاً زیاد (90-60 درصد) و بیشترین مقدار تنوع سیمپسون در شیب‌های پایین (30-0 درصد) به دست آمد. در ارتباط با گونه های چوبی نتایج نشان داد که اثر ارتفاع از سطح دریا بر روی کلیه شاخص های تنوع معنی‌دار می‌باشد. نتایج هم‌بستگی نشان داد با افزایش ارتفاع از سطح دریا مقدار شاخص های غنای گونه ای، غنای مارگالف و منهینیک، کاهش یافتند. بیشترین مقدار شاخص یکنواختی پیلو در طبقه ارتفاعی بالا (1700-1450 متر از سطح دریا) به‌دست آمد. هم‌چنین اثر عوامل شیب و جهت جغرافیایی روی هیچ‌یک از شاخص های تنوع گونه های چوبی معنی‌دار نبود.