دوره 3، شماره 7 - ( بوم شناسي کاربردي 1393 )                   جلد 3 شماره 7 صفحات 53-41 | برگشت به فهرست نسخه ها

Parsaei F, Varasteh Moradi H, Rezaei H R. The Effects of Different Forest Loggings on Forest Birds Community Composition in Shastkolateh Forest, Gorgan . Iranian Journal of Applied Ecology 2014; 3 (7) :41-53
پارسایی فاطمه، وارسته مرادی حسین، رضایی حمیدرضا. تأثیر روش‌های متفاوت برداشت چوب از جنگل بر ترکیب گونه‌ای جامعه پرندگان جنگلی جنگل شصت کلاته، گرگان. بوم شناسي كاربردي. 1393; 3 (7) :41-53

ترکیب گونه‌ای جامعه پرندگان جنگلی به عوامل زیادی وابسته است و در هر منطقه جغرافیایی، ساختار پوشش گیاهی می‌تواند بیشترین اهمیت را در بین این عوامل داشته باشد. در این مطالعه تغییرات ترکیب گونه‌ای جامعه پرندگان با استراتژی‌های مختلف جستجوغذا در ارتباط با سه نوع بهره‌برداری از جنگل شامل نواری، حفره‌ای، تک‌گزینی ویک منطقه بکر(شاهد) بررسی شد. پرندگان ومتغیرهای محیط زیستی در 103 پلات نمونه‌برداری دایره‌ای با شعاع 25 متر ثبت شدند. بر اساس نتایج 4 گروه از پرندگان بر اساس نحوه جستجو غذا در تیمارها مشاهده شدند. گروه اول جستجوگر از زمین، گروه دوم شکارگر بر شاخ و برگ درختان، گروه سوم مگس‌گیرها یا شکارگر در پرواز و گروه چهارم شکارگر از زیرپوسته درختان بودند. گروه 1 بیشترین فراوانی را در تیمار نواری داشتند. گروه2 در تیمار حفره‌ای، گروه3 و4 در مناطق بکر و بعد از آن در تیمار تک‌گزینی بیشترین فراوانی را نشان دادند. گروه اول بیشتر با متغیرهای درصد پوشش بوته‌ای و علفی، درصد پوشش سنگی و درختان با ارتفاع 20-10 متر همبستگی مثبت نشان داد. گروه دوم، سوم و چهارم با تعداد درختان با ارتفاع بیش از 20 متر، مساحت پایه‌ای درختان، تعداد خشکه‌دار و تعداد درختان راش، همبستگی بیشتری نشان دادند. نتایج نشان داد که تیمار تک گزینی تأثیر کمتری بر پرندگان وابسته به مناطق جنگلی بکر داشته و بنابراین روش‌ مناسب‌تری جهت کاهش اثرات منفی برداشت از جنگل بر ساختار جامعه پرندگان جنگلی می‌باشد.
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: عمومى