دوره 2، شماره 6 - ( بوم شناسي کاربردي 1392 )                   جلد 2 شماره 6 صفحات 52-39 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mousavi S H, Shokri‌ M R, Danehka A. Effects of Physicochemical Properties of Water on Distribution of Coral Reefs in Kish Island, Iran. Iranian Journal of Applied Ecology 2014; 2 (6) :39-52
موسوی سید حسن، شکری محمد رضا، دانه کار افشین. بررسی اثر پارامترهای فیزیکی ‌و ‌شیمیایی آب در پراکنش آبسنگ‌های مرجانی جزیره کیش. بوم شناسي كاربردي. 1392; 2 (6) :39-52

دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران
هدف از این مطالعه بررسی برهمکنش آبسنگ‌های مرجانی با برخی از مهم‌ترین پارامترهای فیزیکی و شیمیایی آب (عمق، دما، شوری، کدورت، اکسیژن محلول، pH، کلروفیلa و سرعت جریان آب) و دو پارامتر شیب‌بستر و جنس‌بستر در جزیره کیش بود. منطقه مطالعاتی به 19 پهنه (8 پهنه دارای مرجان و 11 پهنه فاقد مرجان) تقسیم‌بندی گردید که در هر یک از پهنه‌ها این پارامترها با مطالعه یافته‌های محققان مختلف طی سالیان گذشته و نمونه‌برداری میدانی توسط دستگاه CTD در تابستان 1389 گردآوری شدند. سپس جهت بررسی الگوی ‌پراکنش آبسنگ‌های مرجانی از آزمون دسته‌بندی غیرمتریک ((nMDS) Non-metric Multidimensional Scaling)، جهت تعیین درصد شباهت ایستگاه‌های مرجانی و فاقد مرجان از آزمون تحلیل خوشه‌ای و در نهایت برای تعیین پارامترهای موثر در ایجاد تفاوت بین ایستگاه‌های مرجانی و فاقد مرجان از آزمون درصد شباهت SIMPER در نرم افزار PRIMER 5 استفاده شد. نتایج آزمون دسته‌بندی غیر‌متریک (nMDS) بیانگر وجود تفاوت در الگوی پراکنش مکانی هر یک از ایستگاه‌های مرجانی و فاقد مرجان بود. مطابق آزمون تحلیل خوشه‌ای نیز ایستگاه مرجانی واقع در شمال جزیره کیش (CR 6) و ایستگاه فاقد مرجان واقع در شمال شرقی جزیره کیش (NC 2)، از نظر پارامترهای فیزیکی و شیمیایی آب شباهت بیشتری با یکدیگر داشته و با سایر ایستگاه‌های مرجانی و فاقد مرجانی در سطح آماری 1 درصد تفاوت بسیاری را نشان دادند. هم‌چنین مطابق آزمون SIMPER بیشترین سهم در ایجاد عدم شباهت بین ایستگاه‌های مرجانی و فاقد مرجان را به ترتیب پارامترهای شیب بستر، شدت جریان، شوری، عمق، دمای آب و کدورت با سهمی برابر با 06/25، 38/23، 88/13، 82/13، 69/8 و61/8 درصد دارا هستند.