دوره 2، شماره 5 - ( بوم شناسي کاربردي 1392 )                   جلد 2 شماره 5 صفحات 50-39 | برگشت به فهرست نسخه ها

Different Effects of Shrubs and Trees on Seed Bank Richness and Diversity in the Understory Soil (Case Study: Kerman Province, Sharbabak). Iranian Journal of Applied Ecology 2014; 2 (5) :39-50
عرفانزاده رضا، غضنفریان فاطمه، آذرنیوند حسین. تأثیر متفاوت درختان و درختچه‌ای‌ها بر غنا و تنوع بانک بذر خاک زیر اشکوب (مطالعه موردی: استان کرمان، شهربابک). بوم شناسي كاربردي. 1392; 2 (5) :39-50

دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تربیت مدرس، نور
این مطالعه با هدف بررسی تأثیر تاج پوشش گونه‌های درختی و درختچه‌ای بنه (Pistacia atlantica)، بادام کوهی (Amygdalus scoparia) و بادام خاکستری (Amygdalus eburnea)، بر تنوع و غنای گونه‌ای بانک بذر خاک زیر اشکوب انجام شد. تعداد 10 پایه از هر گونه انتخاب گردید. سپس در زیر تاج پوشش هر پایه و بیرون آن به‌صورت زوجی یک پلات مستقر گردید و نمونه‌برداری خاک از دو عمق 5-0 و 10-5 سانتی‌متر در هر پلات صورت گرفت. ترکیب و تراکم بانک بذر خاک در نمونه‌ها با کشت در گلخانه اندازه‌گیری شد. از GLM برای بررسی تأثیر نوع گونه چوبی، تاج پوشش آنها و عمق نمونه‌برداری بر خصوصیات بانک بذرخاک استفاده شد. هم‌چنین از آزمون t جفتی برای مقایسه تنوع و غنای گونه‌ای بانک بذر خاک در زیر و بیرون تاج پوشش استفاده شد. نتایج نشان داد بیشترین میانگین غنای گونه‌ای بانک بذر خاک مربوط به زیر اشکوب گونه Pistacia atlantica با میانگین 24/0 بود که به‌طور معنی‌داری بیشتر از میانگین غنای گونه‌ای بانک بذر خاک دو گونه دیگر scoparia Amygdalus، Amygdalus eburnea به‌ترتیب با میانگین10/0 و 14/0 بود. بیشترین میزان تنوع گونه‌ای بانک بذر خاک را گونه Pistacia atlantica با میانگین 65/0 نسبت به دو گونه دیگر Amygdalus scoparia ، Amygdalus eburnea، با میانگین 48/0، 53/0 داشت. به‌طورکلی، با توجه به نتایج به‌دست آمده می‌توان گفت تاج پوشش گونه‌های درختی در مناطق خشک تأثیر بارزی بر بانک بذر خاک و حفظ و نگهداری بذور سایر گیاهان دارد.
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: عمومى