دوره 1، شماره 2 - ( اكولوژي كاربردي 1391 )                   جلد 1 شماره 2 صفحات 14-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Madadi H, Ashrafzadeh M R. Impacts of Karkheh Dam on Spatial Pattern of Riparian Zones in Karkheh National Park. Iranian Journal of Applied Ecology 2013; 1 (2) :1-14
مددی حسین، اشرف‌زاده محمدرضا. تأثیر سد کرخه بر الگوی پراکنش مکانی جنگل های کناررودی در پارک ملی کرخه. بوم شناسي كاربردي. 1391; 1 (2) :1-14

گروه محیط‌زیست، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی خاتم الانبیاء (ص) بهبهان
مدیریت مؤثر اکوسیستم رودخانه‌ای نیازمند توصیف رژیم آبدهی موجود و تعیین درجه تغییر آبدهی تنظیمی نسبت به آبدهی طبیعی می‌باشد. این روش با عنوان تحلیل دامنه تغییرپذیری، امکان تعیین دامنه تغییرپذیری دبی رودخانه و بررسی کمی تأثیر احداث سد را برای مناطق کناررودی فراهم می‌کند. در این مطالعه 31 پارامتر هیدرولوژیکی با عنوان شاخص‌های تغییر هیدرولوژیکی، در پنج گروه آماری در ایستگاه آبسنجی پای پل، برای ارزیابی تغییر جریان آبدهی در پایین دست سد کرخه استفاده شده است. با توجه به حساسیت مناطق کناررودی به تغییرات هیدرولوژیکی رودخانه، جهت بررسی پیامد ناشی از تغییرات دبی بر اثر احداث سد کرخه بر پارک ملی کرخه، تأثیر تغییر آبدهی بر 8 شاخص سیمای سرزمین در حریم 50 متری رودخانه کرخه در داخل پارک ملی مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان می‌دهد که تغییر شرایط هیدرولوژیکی در پایین دست سد کرخه بر ساختار سیمای سرزمین واقع در حاشیه رودخانه تأثیر داشته و منجر به بروز پدیده تجزیه‌شدگی در الگوی پوشش درختزاری در حاشیه رودخانه شده است. در نتیجه می‌توان بیان کرد که در اکوسیستم رودخانه کرخه فرآیندهای هیدرولوژیکی و الگوهای ساختاری سیمای سرزمین در حاشیه رودخانه دارای کنش متقابل بوده و ارتباط مستقیمی با یکدیگر دارند. لذا به منظور حفظ شرایط اکولوژیکی و یکپارچگی اکوسیستم در پایین دست سد کرخه مدیریت منابع آب باید به گونه‌ای صورت پذیرد تا مقادیر سالانه هر یک از شاخص‌های هیدرولوژیکی رودخانه کرخه تا حد امکان در دامنه تغییرات طبیعی آنها در دوره پیش از احداث سد واقع گردد.