دوره 12، شماره 4 - ( 12-1402 )                   جلد 12 شماره 4 صفحات 90-75 | برگشت به فهرست نسخه ها

Bazrmanesh A, Soltani Koupaei S, Tarkesh Esfahani M, Jafari R. Evaluation of Spatio -Temporal Changes in Leaf Area Index and Land Surface Temperature in the Bioclimatic Regions of Northern Iran. Iranian Journal of Applied Ecology 2024; 12 (4) :75-90
بذرمنش آزاده، سلطانی کوپائی سعید، ترکش اصفهانی مصطفی، جعفری رضا. ارزیابی تغییرات مکانی- زمانی شاخص سطح برگ و دمای سطح زمین در مناطق زیست اقلیمی شمال ایران. بوم شناسي كاربردي. 1402; 12 (4) :75-90

دانشگاه صنعتی اصفهان، دانشکده منابع طبیعی
مطالعه حاضر با هدف بررسی تغییرات مکانی- زمانی شاخص سطح برگ (Leaf Area Index, LAI) و دمای سطح زمین (Land Surface Temperature, LST) در مناطق زیست‌اقلیمی شمال کشور صورت گرفت. بدین منظور از سری زمانی ماهانهLAI  و LST، تولیدات سنجنده مودیس (MODIS) برای کاربری های مرتع و جنگل طی سال‌های 2001 تا 2022 استفاده شد. برای بررسی روند شاخص های مورد مطالعه، بدلیل وجود خودهمبستگی معنی دار در سری زمانی از آزمون من کندال پیش سفید شده استفاده شد. شیب خط روند با استفاده از آزمون شیب تخمین گر سن محاسبه شد. نتایج نشان داد که در دوره مطالعه، در تمامی مناطق زیست اقلیمی، شاخص سطح برگ رو به افزایش است. همچنین، در اکوسیستم‌های جنگلی، ارتباط مستقیم بین LAI و LST در تمام فصول سال مشاهده شد، در حالی که در اکوسیستم‌های مرتعی، ارتباط مستقیم در بهار و تابستان و ارتباط معکوس در پاییز و زمستان وجود داشت. روند افزایشی سبز شدن در مراتع مربوط به مناطق نیمه‌خشک و شدیداً بادی (Z=2/944) و جنگل های مناطق معتدل با رطوبت نسبی خیلی بالا (Z=2/825 ) بسیار معنی دار بود. شناسایی و تحلیل ارتباط بین تغییرات LAI و LST می‌تواند به توسعه راهکارهای مدیریتی مؤثر برای بهبود کیفیت اکوسیستم های شمال کشور و سازگاری با تغییرات اقلیمی کمک کند.