دوره 11، شماره 3 - ( 9-1401 )                   جلد 11 شماره 3 صفحات 19-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mazloomi Z, Nemati Varnosfaderany M, Modarres R. Evaluating the Environmental Flow of Beshar River, Using Tennant's Hydrological Method Based on the Biological Requirements of Indicator Fishes. Iranian Journal of Applied Ecology 2022; 11 (3) :1-19
مظلومی زهرا، نعمتی ورنوسفادرانی محمد، مدرس رضا. ارزیابی جریان محیط زیستی رودخانه بشار به روش هیدرولوژیک تنانت بر اساس نیازهای زیستی ماهیان شاخص. بوم شناسي كاربردي. 1401; 11 (3) :1-19

دانشکده منابع طبیعی دانشگاه صنعتی اصفهان
در این مطالعه ارزیابی جریان محیط زیستی رودخانه بشار با استفاده از روش هیدرولوژیک تنانت و مقایسه مشخصات عمق و سرعت جریان آب در مقاطع عرضی رودخانه با نیاز‌های مراحل مختلف چرخه زندگی ماهیان شاخص رودخانه انجام شد. برای پایش وضعیت ماهیان رودخانه بشار و برداشت مقاطع عرضی رودخانه پیمایش‌های صحرایی در مهرماه و دی‌ماه سال 1400 انجام شد. انتخاب گونه‌های شاخص براساس نظرسنجی از متخصصان انجام گرفت. از بین 23 گونه ماهی رودخانه بشار، 5 گونه از خانواده کپورماهیان بیشترین امتیاز را کسب کردند. نیازهای زیستی این گونه‌ها به عنوان گونه‌های شاخص استخراج گردید و مبنای مقایسه با داده‌های مقاطع عرضی رودخانه بشار قرار گرفت. نتایج بدست آمده نشان داد که در بالادست رودخانه بشار (محدوده ایستگاههای هیدرومتری قلات و شاهمختار) طبقه خوب روش تنانت، شامل 40 درصد متوسط دبی سالانه برای دوره پرآبی (آذر تا اردیبهشت) و 20 درصد متوسط دبی سالانه برای دوره کم آبی (خرداد تا آبان)، به ترتیب مناسب تامین نیازهای زیستگاهی برای دو مرحله زندگی بالغ و لارو سیاه‌ماهیان رودخانه بشار است.