دوره 9، شماره 2 - ( 6-1399 )                   جلد 9 شماره 2 صفحات 87-73 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kamyab H R, Alipour Varaki S. Application of Artificial Neural Network in Landscape Change Process in Gharesou Watershed, Golestan Province. Iranian Journal of Applied Ecology 2020; 9 (2) :73-87
کامیاب حمیدرضا، علی پور ورکی سیروس. کاربرد شبکه عصبی مصنوعی در تحلیل فرایند تغییر سیمای سرزمین در حوزه قره‌سو، استان گلستان. بوم شناسي كاربردي. 1399; 9 (2) :73-87

دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
تغییر کاربری یقیناً مهم¬ترین عاملی است که حفاظت از اکوسیستم¬های طبیعی را تحت تأثیر قرار می¬دهد و نتیجه آن تبدیل اراضی طبیـعی از جمـله جنگل و مـرتع به کاربری¬های کشاورزی، صنعتی و شهری است. با وجود مطالعات متعدد برای بررسی الگوی سیمای سرزمین در اثر تغییر کاربری زمین، نوع فرایند تغییر در کمتر مطالعه¬ای در کشور بررسی شده است. در این مطالعه، فرایند تغییرات سیمای سرزمین با استفاده از مدل شبکه عصبی مصنوعی و 10 متغیر شیب، فاصله از مناطق مسکونی، پهنه¬های آبی، جاده، مرز جنگل، مرتع و زمین¬های کشاورزی، جهت، تعداد طبقات جنگلی و ارتفاع بررسی گردید. بر اساس آماره V کرامر متغیرهای جهت و فاصله از پهنه¬های آبی حذف شدند. با استفاده از نقشه پتانسیل تغییرات، لایه کاربری زمین برای سال 1410 پیش¬بینی شد. میزان اثرگذاری متغیرها در مدل با ثابت نگه¬داشتن مرحله¬ای یک متغیر، بررسی شد و فاصله از مراتع و مناطق مسکونی به¬عنوان مؤثرترین متغیر شناسایی شد. مقدار ضریب کاپا برای ارزیابی دقت مدل¬سازی با استفاده از مدل شبکه عصبی مصنوعی به¬میزان 0/82 برآورد شد. برای مقایسه نتایج مدل¬سازی از تحلیل فرایند تغییرات سیمای سرزمین استفاده شد. الگوی کلی تغییرات کاربری در منطقه نشان داد که فرایند تغییر کاربری¬های مرتبط با انسان (مناطق انسان¬ساخت و کشاورزی) به¬صورت ایجاد لکه¬های جدید و تجمیع آنها بوده و برای کاربری¬های طبیعی (مرتع و جنگل) به¬صورت حذف و ازهم¬گسیختگی است. معرفی رویکرد "فرایند تغییر سیمای سرزمین" در این مطالعه، با ساده¬تر نمودن این تحلیل، درک کلی و جامع¬تری از تغییرات ساختار سیمای سرزمین برای هر طبقه کاربری فراهم می¬کند.
متن کامل [PDF 2018 kb]   (1371 دریافت)