دوره 12، شماره 2 - ( 6-1402 )                   جلد 12 شماره 2 صفحات 10-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Tabasinezhad N, Mosavi-Sabet H, Mostafavi H. Predicting the impact of climate change on the distribution of non-native Stone moroko fish (Pseudorasbora parva) in the rivers of the southern basin of the Caspian Sea. Iranian Journal of Applied Ecology 2023; 12 (2) :1-10
طبسی نژاد نجمه، موسوی ثابت حامد، مصطفوی حسین. پیش‌بینی اثر تغییر اقلیم بر پراکنش ماهی غیربومی آمورچه، Pseudorasbora parva (Temminck & Schlegel, 1846) در رودخانه‌های حوضه جنوبی دریای خزر. بوم شناسي كاربردي. 1402; 12 (2) :1-10

دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان
کاهش تنوع‌زیستی و تأثیرات سوء آن بر گونه‌های گیاهی و جانوری یکی از تبعات افزایش دمای کره زمین است. در این میان، انتشار گسترده گونه‌های غیربومی علاوه بر تاثیرات منفی ذاتی بر سایر گونه‌ها و اکوسیستم‌ها، ممکن است در آینده به علت تغییرات اقلیم تهدید مضاعف و جدی‌تری بر تنوع‌زیستی باشند. برای این منظور، آگاهی از وضعیت پراکنش این گونه‌ها در آینده می‌تواند در حفاظت از تنوع‌زیستی موثر باشد. در مطالعه حاضر، پراکنش ماهی غیربومی آمورچه (Pseudorasbora parva) در دو سناریوی خوش‌بینانه و بدبینانه در سال‌های 2050 و 2080 با استفاده از مدل مکسنت پیش‌بینی شده است. نتایج نشان داد که عملکرد مدل در پیش‌بینی پراکنش گونه براساس معیار (Area Under the Curve, AUC) عالی (0/988) بوده است. بعلاوه، با توجه به نتایج مدل‌سازی پیش‌بینی شده است که پراکنش گونه در هر دوسال و سناریوهای خوش‌بینانه و بدبینانه، بصورت قابل‌توجهی افزایش (بیشتر از 100 درصد) پیدا خواهد کرد. بر اساس نتایج مطالعه حاضر، گسترش قابل‌توجه ماهی آمورچه در آینده و اثرات بالقوه آن بر سایر گونه‌ها و تنوع‌زیستی، باید بیشتر مورد توجه مدیران و تصمیم‌گیران قرار گرفته و برنامه‌ریزی‌های لازم جهت مدیریت اثرات نامطلوب این گونه بر محیط زیست انجام پذیرد.