دوره 11، شماره 4 - ( 11-1401 )                   جلد 11 شماره 4 صفحات 48-33 | برگشت به فهرست نسخه ها

Safari J, Khoramivafa M, Ramedani Z, Yousefi M. Evaluation of Energy Indices and Environmental Impacts of Tomato Agroecosystems and Tomato Paste in Kermanshah Region, using a Life Cycle Approach. Iranian Journal of Applied Ecology 2023; 11 (4) :33-48
صفری جاوید، خرمی وفا محمود، رمدانی زینب، یوسفی محمد. ارزیابی شاخص‌های انرژی و اثرات زیست‌محیطی بوم‌نظام‌های گوجه‌فرنگی و فراورده رب در منطقه کرمانشاه با رویکرد ارزیابی چرخه زیستی. بوم شناسي كاربردي. 1401; 11 (4) :33-48

دانشگاه رازی
در این پژوهش، اثرات زیست محیطی تولید رب با توجه به کل چرخه زندگی گوجه‌فرنگی شامل کشت، فرآوری، بسته‌بندی و حمل و نقل با استفاده از روش پایه CML-IA (Institute of Environmental Sciences, CML) در منطقه کرمانشاه بررسی شد. اطلاعات مورد نیاز از طریق مصاحبه، پرسشنامه و پایگاه‌هایEcoinvent ، LCA Food DK و IDMAT به‌دست آمد. برپایه نتایج، تخریب لایه ازون و تقلیل منابع آلی کمترین و مسمومیت آب‌های آزاد بیشترین سهم را در بین گروه‌های تأثیرگذار در طی فرآیند تولید یک قوطی رب یک کیلویی داشتند. در فرآیند کشت نیز برق چاه آب و پس از آن کود نیتروژن بیشترین اثر را بر مسمومیت آب‌های آزاد داشتند. مرحله فرآوری در کارخانه کمترین سهم را در بین گروه‌های تأثیر گذار (به جز مسمومیت آب‌های آزاد) داشت. میزان بهره‌وری انرژی 0/63 کیلوگرم بر مگاژول محاسبه شد. افزوده خالص انرژی و کل انرژی مصرفی در مزرعه نیز به ترتیب 42700- و 44/86 مگاژول بر هکتار بدست آمدند، که الکتریسته و کود شیمیایی به ترتیب با 75/43، 16/94 درصد بیشترین سهم را از کل مصرف انرژی داشتند. با توجه به نتایج، مرحله کشت از طریق کاهش مصرف برق با بهبود سامانه‌های آبیاری، پتانسیل کافی برای کاهش اثرات زیست محیطی در طول دوره تولید رب گوجه فرنگی را دارد.