جستجو در مقالات منتشر شده


۳ نتیجه برای خصوصیات خاک

حسن پوربابائی، وریا رحیمی، محمد نقی عادل،
دوره ۴، شماره ۱۱ - ( ۳-۱۳۹۴ )
چکیده

هدف از این تحقیق بررسی ارتباط بین خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک و پراکنش گیاهان مرتعی در مراتع شهرستان دیواندره به‌عنوان یکی از مهمترین مراتع در استان کردستان است. بدین منظور از یک شبکه آمار‌برداری تصادفی سیستماتیک ۱۵۰*۲۰۰ متر برای استقرار ۹۰ قطعه نمونه استفاده شد. در هر قطعه نمونه، فاکتورهای خاکی و درصد پوشش گونه‌های گیاهی ثبت شد. برای تعیین اندازه قطعه نمونه در لایه علفی از روش سطح حداقل استفاده شد که در این مطالعه ۴ متر مربع به‌دست آمد. برآورد درصد پوشش گونه‌ها بر‌اساس معیار برون بلانکه صورت گرفت. طبقه‌بندی پوشش گیاهی برای تعیین گروه گونه‌های اکولوژیک توسط روش خوشه‌بندی انجام شد. برای محاسبه فاصله بین خوشه‌ها از روش وارد و برای شاخص فاصله از روش اقلیدسی استفاده شد. نتایج حاصل از خوشه‌بندی نشان داد که چهار گروه اکولوژیک قابل تشخیص می‌باشد. از آنالیزهای چند متغیره برای بررسی رابطه بین عوامل فیزیوگرافی و خاکی و گروه‌های اکولوژیک استفاده شد. نتایج نشان داد که مهمترین خصوصیات فیزیوگرافیک و خاکی در این جوامع ازت، پتاسیم، کربن ‌آلی، درصد ماده‌ آلی، اسیدیته، درصد رطوبت اشباع، بافت خاک و هدایت الکتریکی، ارتفاع از سطح دریا، جهت و شیب است. با‌توجه به‌اینکه هر گونه گیاهی نیازهای اکولوژیکی مشخصی نسبت به‌ خصوصیات خاک و عوامل فیزیوگرافی دارد، از مطالعه و شناخت آنها می‌توان در اصلاح و احیا پوشش گیاهی استفاده کرد.


سید حمید متین خواه، زینب کاوه سدهی،
دوره ۶، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۶ )
چکیده

خصوصیات رویشی گونه‌های گیاهی به‌شدت به شرایط محیطی رویشگاه وابسته است. عمده گونه‌های گز در شرایط نامطلوب خاک و اقلیم رشد می‌کنند. یکی از رویشگاه‌های مهم گز در نزدیکی ابیانه در استان اصفهان است. در این محل جهت بررسی رابطه عوامل خاکی بر رشد گز، تعداد سه قاب ۴۰۰ مترمربعی به‌طور تصادفی مستقر و در هر پلات سطح تاج پوشش و میانگین ارتفاع متوسط هر پایه اندازه‌گیری شد. خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک در دو عمق ۲۰-۰ و۴۰-۲۰ سانتی‌متری اندازه‌گیری شدند. رابطه خصوصیات خاک و پوشش گیاهی به‌روش رج‌بندی و RDA بررسی شد. نتایج نشان داد که در عمق سطحی، ماده آلی و درصد اشباع خاک با پارامترهای گیاهی شامل سطح تاج پوشش و ارتفاع متوسط درختچه گز پرشاخه همبستگی مثبت بالایی را نشان می‌دهند و در عمق پایین‌تر، عوامل واکنش خاک، درصد گچ و درصد اشباع خاک همبستگی بیشتری با فاکتورهای گیاهی دارند. این ضرورت مطالعه در این دو عمق خاک را نشان می‌دهد. در پروژه‌های احیایی با این گونه لازم است عوامل خاکی مذکور مدنظر قرار گیرد.

عبدالله صالحی اردلی، محمدرضا وهابی، مصطفی ترکش اصفهانی، سعید پورمنافی، الهام قهساره اردستانی، حمیدرضا فرهنگ،
دوره ۶، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۶ )
چکیده

پوشش گیاهی مهم‌ترین عامل تأثیرگذار بر پایداری اکوسیستم‌های مرتعی است. بنابراین شناخت عوامل محیطی و میزان اثر آنها بر پوشش گیاهی جهت احیای اکوسیستم‌های مرتعی حائز اهمیت است. هدف از این بررسی، شناخت عوامل محیطی تأثیرگذار بر پراکنش کنگر صحرایی در مراتع استان اصفهان است. بر این اساس اطلاعات این گونه در شش رویشگاه در استان اصفهان مشخص گردید. سپس نمونه‌برداری در مناطق معرف به‌روش تصادفی- سیستماتیک انجام شد و درصد پوشش تاجی و تراکم در آنها اندازه‌گیری شد. در هر مکان مرتعی عوامل اقلیمی، فیزیوگرافی و خاک مورد بررسی قرار گرفت. برای بررسی ارتباط پوشش گیاهی با عوامل محیطی از آنالیز رج‌بندی تحلیل کاهشی با استفاده از نرم‌افزار CANOCO استفاده شد. در آنالیز تجزیه خوشه‌ای و آنالیز رج‌بندی شش رویشگاه اصلی گونه کنگر صحرایی در استان اصفهان به سه گروه تفکیک شدند. محور اول رج‌بندی با پوشش و تراکم همبستگی زیادی داشته و محور دوم با عمق خاک همبستگی زیادی نشان داد. با توجه به مطالعه رویشگاه‌های مورد مطالعه گونه کنگر صحرایی بارندگی سالانه حدود ۲۵۰ تا ۵۰۰ میلی‌متر، ارتفاع ۲۳۰۰ تا ۲۵۰۰ متر، شیب حدود ۱۰ تا ۴۰ درصد و متوسط دما سالانه حدود ۱۰ تا ۱۲ درجه سانتی‌‌گراد برای حضور این گونه مطلوب است.


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی پژوهشی اکولوژی کاربردی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Applied Ecology

Designed & Developed by : Yektaweb