جستجو در مقالات منتشر شده


۳ نتیجه برای محبوبی صوفیانی

امیدوار فرهادیان، صفی‌الله حیدری، رویا صداقت، نصرالله محبوبی صوفیانی، عیسی ابراهیمی، سعید اسداله ، ابراهیم متقی،
دوره ۲، شماره ۳ - ( اكولوژي كاربردي ۱۳۹۲ )
چکیده

فیتوپلانکتون‌ها پایه تولید دراکوسیستم‌های آبی می‌باشند و اهمیت بالایی در محیط آب شیرین هم براساس اکولوژی محض و هم در ارتباط با استفاده انسان از منابع طبیعی دارند. هدف از این پژوهش تعیین پراکنش، فراوانی و تنوع جامعه فیتوپلانکتون‌های دریاچه سد حنا واقع در استان اصفهان بود. نمونه‌برداری در اواسط هر فصل طی یکسال از ۶ ایستگاه معین انجام شد. دامنه فراوانی دیاتوم‌ها، کلروفیسه، دسمیدها، دینوفیسه و سیانوفیسه به‌ترتیب ۲۳۹۵-۴۰۵، ۶۷۷۸-۷۸۶، ۱۴-۰، ۰ و ۷۰-۰ سلول در میلی‌لیتر در فصل بهار، ۳۸۷۹-۱۲۸۱، ۴۵۱۸-۱۹۸۷، ۱۷۳-۱۳، ۱۵۷-۰ و ۸۵-۰ سلول در میلی‌لیتردر تابستان، ۱۲۶۵-۵۹۳، ۴۹۸۰-۱۹۲۶، ۱۴-۰، ۵۱-۰، و ۳۷-۰ سلول در میلی‌لیتردر پائیز، و ۲۶۴-۴۸، ۶۲۴-۱۱۶، ۱۳ -۰، ۵۱- ۰ و ۱۳۱-۰ سلول در میلی‌لیتر در زمستان برآورد شد. در بهار از دیاتوم‌ها Cyclotella، Cocconeis و Surirella و از کلروفیسه Chlorella، Oocystis و Tetraedron غالب بود. در تابستان از دیاتوم‌ها Cyclotella و Surirella، از کلروفیسه Mougeotia ،Chlorella و Scenedesmus، از دسمیدها Closterium، از دینوفیسه Prorocentrum و از سیانوفیسه Chroococcus غالب بود. در پاییز ازدیاتوم‌ها Cyclotella و Surirella، ازکلروفیسه Mougeotia و Chlorella از دسمیدها Closterium، از دینوفیسه Ceratium از سیانوفیسه Chroococcus، در زمستان از دیاتوم‌ها Cocconeis و Amphora، از کلروفیسه Chlorella و Tetraedron، از دسمیدها Closterium، از دینوفیسه Ceratium و از سیانوفیسه Tolypothrix غالب بودند. شاخص‌های تنوع سیمپسون، شانون-وینر و مارگالف به‌ترتیب دامنه ۷۲/۰ -۴۰/۰، ۲۹/۲ – ۲۳/۱ و ۵۹/۱-۹۵/۰ در بهار،۷۷/۰ -۵۹/۰، ۷۳/۲ – ۹۷/۱ و ۸۰/۲-۱۳/۲ در تابستان، ۷۱/۰ -۵۰/۰، ۳۱/۲ – ۵۶/۱ و ۸۲/۱-۹۶/۰ در پاییز، ۶۳/۰ -۱۳/۰، ۴۲/۱ – ۲۷/۰ و ۹۷/۰-۱۰/۰ در زمستان داشت. بیشترین تنوع زیستی در بهار و تابستان به‌دست آمد. براساس خصوصیات کیفی آب، ترکیب و تنوع زیستی فیتوپلانکتون‌ها، این دریاچه را به‌عنوان یک دریاچه یوتروف می‌توان طبقه‌بندی نمود.
حسین مرادی، رضوی زهرا، عباس حیدری خسرو، و نصرا... محبوبی صوفیانی،
دوره ۳، شماره ۸ - ( بوم شناسي کاربردي ۱۳۹۳ )
چکیده

در این مطالعه تجمع فلزات نیکل (Ni) و وانادیوم (V) در رسوبات، ریشه و برگ رویشگاه‌های مانگرو (Avicennia marina) و میزان انتقال آنها از رسوب به ریشه و برگ در خلیج نایبند و جزیره قشم مورد‌بررسی قرارگرفت. نمونه‌برداری به‌صورت تصادفی سیستماتیک با استفاده از ترانسکت‌های انتخابی در ۱۶ ایستگاه در منتهی‌الیه سمت خشکی و دریا در دو رویشگاه با سه تکرار از رسوب، ریشه و برگ درختان مانگرو انجام شد. خصوصیات بستر از قبیل بافت رسوب، pH، ECو مواد آلی تعیین گردید. میزان نیکل و وانادیوم با استفاده از دستگاه جذب اتمی اندازه‌گیری شد و ضریب انتقال فلزات از رسوب به ریشه و از ریشه به برگ محاسبه گردید. هم‌چنین هم‌بستگی ضرایب انتقال فلزات با ویژگی های رسوب توسط نرم افزار SPSS (ورژن ۱۹) بررسی گردید. در نمونه‌های رسوب، ریشه و برگ به‌ترتیب بالاترین غلظت نیکل و وانادیوم اندازه گیری شد. در فرایند انتقال فلزات نیکل و وانادیوم در دو رویشگاه قشم و نایبند، بیشترین میزان انتقال از رسوب به ریشه مربوط به فلز وانادیوم و از ریشه به برگ مربوط به فلز نیکل بود. علاوه بر این، بالاترین ضریب انتقال از رسوب به ریشه برای فلز وانادیوم در رویشگاه قشم (۵۰۲/۰) و بیشترین ضریب انتقال از ریشه به برگ برای فلز نیکل در رویشگاه نایبند (۷۴۹/۰) به‌دست آمد. به‌نظر می‌رسد مهم‌ترین عامل در تفاوت انتقال فلز نیکل و وانادیوم، اختلاف در نوع بافت رسوبات در دو رویشگاه و سطح فعالیت‌های نفت و گاز در خلیج نایبند باشد. به‌طور‌کلی، بافت ریزدانه رویشگاه حرا در جزیره قشم عمدتاً موجب افزایش انتقال وانادیوم از رسوب به ریشه‌ و بافت درشت دانه رویشگاه خلیج نایبند به همراه افزایش آلودگی هوای منطقه، عمدتاً منجر به افزایش تجمع نیکل در برگ گردیده است.
کیان حاجیان، امید بیرقدار کشکولی، نصرالله محبوبی صوفیانی، سعید پورمنافی،
دوره ۱۰، شماره ۱ - ( ۳-۱۴۰۰ )
چکیده

امروزه خطر نابودی و تخریب تالاب¬ها به یکی از مهم‌ترین بحران‌های محیط¬زیستی در جهان تبدیل شده است. از این¬رو پایش پیوسته و طولانی¬مدت روند تغییرات بوم¬شناختی تالاب‌ها می‌تواند نقش کلیدی در حفاظت و مدیریت اصولی آنها داشته باشد. در مطالعه حاضر روند تغییرات ماهانه برخی شاخص‌های بوم¬¬شناختی محیط آبی تالاب شادگان شامل WST، NDVI، MVWR، VWR، LSWI، MNDWI و غلظت کروفیل-a طی سال‌های ۲۰۰۳ تا ۲۰۱۷ با استفاده از تصاویر ماهواره‌ای مودیس مورد ارزیابی قرار گرفت. به‌منظور تحلیل روند و بزرگی شیب روند به‌ترتیب از آزمون‌های من-¬کندال و شیب سن استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد حجم آب موجود در تالاب در طی دوره مطالعه دارای روند افزایشی معنادار بوده است، درحالی¬که پوشش گیاهی تالاب در این دوره روند کاهشی و معناداری داشته است (p<۰/۰۵). همچنین نتایج نشان داد که تاریخ احتمالی شروع تغییر روند برای چهار شاخص NDVI، MVWR، MNDWI و LSWI اکتبر ۲۰۱۲ است که تقریباً هم¬زمان با توسعه برخی صنایع پرورش ماهی در بالادست این تالاب است. علاوه بر این در بازه زمانی مطالعه، بین شاخص‌های پوشش گیاهی با شاخص‌های آبی، همبستگی قوی معکوس (به‌طور میانگین به¬مقدار حدود ۰/۸۶-) مشاهده شد. به‌طور خلاصه نتایج پژوهش حاضر شواهدی از یک توالی معکوس و شرایط بحرانی را در تالاب شادگان نشان داد. تلفیق تکنیک‌های سنجش از دور و برخی روش‌های آماری مورد استفاده در این مطالعه و در نهایت، تهیه سری زمانی کامل و پیوسته از شاخص‌های مدنظر، می‌تواند برای شناخت بهتر پویایی بوم¬سازگان تالاب شادگان، و ارزیابی، مدل¬سازی و پیش‌بینی تغییرات وضعیت بوم¬شناختی این تالاب مورد استفاده قرار گیرد.


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی پژوهشی اکولوژی کاربردی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Applied Ecology

Designed & Developed by : Yektaweb