۶ نتیجه برای خرس قهوهای
علی اصغر زارعی، سیاوش عابدی، مازیار محمودی ، شیوا پیروی لطیف،
دوره ۴، شماره ۱۴ - ( ۱۲-۱۳۹۴ )
چکیده
زینب عبیداوی، کاظم رنگزن، روحاله میرزایی، مصطفی کابلیزاده،
دوره ۵، شماره ۱۸ - ( ۱۱-۱۳۹۵ )
چکیده
علی لطفی، یاسر مرادی،
دوره ۹، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۹ )
چکیده
حیات وحش یکی از شاخصهای مهم زیستی اکوسیستمها و یکی از معیارهای مهم تنوع زیستی است که حفظ آن مستلزم شناخت خصوصیات گونهها و همچنین زیستگاه آنها است. تعیین مطلوبیت زیستگاه حیات وحش دارای اهمیت بسزایی در برنامههای حفاظت و مدیریت حیات وحش است. خرس قهوهای بهعنوان بزرگترین پستاندار گوشتخوار ایران در بیشتر اکوسیستمهای جنگلی و کوهستانی پراکنده شده و از اهمیت حفاظتی بالایی برخوردار است. در این پژوهش، مدل¬سازی مطلوبیت زیستگاه خرس قهوهای در استان کردستان با استفاده از الگوریتم آنتروپی بیشینه (مکسنت) انجام شد. بدین منظور پس از جمعآوری دادههای نقاط حضور و لایههای محیطی و بررسی همبستگی بین لایهها، اطلاعات بهدست¬آمده وارد مدل مکسنت شد. نتایج حاصل از مدل¬سازی نشان داد که متغیرهای دمای فصلی، میزان بارندگی سالیانه، شیب، ارتفاع و کاربری/ پوشش اراضی مهمترین متغیرهای تأثیرگذار در مطلوبیت زیستگاه خرس قهوهای است. بر اساس نتایج حاصل، از کل مساحت استان کردستان، ۱ درصد دارای مطلوبیت زیاد،۱۱ درصد دارای مطلوبیت متوسطو ۵ درصد دارای مطلوبیت کم بوده و ۸۳ درصد در طبقه نامطلوب قرار دارد. بر اساس نتایج حاصل، مناطق حفاظت شده چل¬چمه، شاهو و کوسالان، زیستگاههای مطلوبی برای خرس قهوهای هستند. جنگلهای زاگرس بهعنوان یکی از زیستگاههای اصلی خرس قهوهای در ایران محسوب میشود؛ در نتیجه، حفاظت از این زیستگاهها بهمنظور حفظ جمعیتهای این گونه گوشتخوار ارزشمند ضروری است.
هستی رشنو، محمد کابلی، علیرضا محمدی، دانیال نیری، جواد سلیاری، بهنام رحمانی،
دوره ۱۰، شماره ۱ - ( ۳-۱۴۰۰ )
چکیده
ترس از گوشت¬خواران در جوامع محلی ساکن در زیستگاه گوشت¬خواران، حفاظت و مدیریت این جانوران را با چالش جدی روبرو کرده است. این رفتار میتواند بر نگرش مردم درباره حیات¬وحش تأثیرگذار باشد و حفاظت و مدیریت این گوشت¬خواران را با مشکل روبرو کند. هدف از پژوهش حاضر، بررسی عوامل مؤثر بر ترس روستاییان از خرس قهوهای در منطقه حفاظت¬شده البرز مرکزی جنوبی و منطقه شکارممنوع طالقان در استان البرز است. بهمنظور بررسی نقش برخی متغیرهای فردی و تجربی، با طراحی پرسشنامه، اطلاعات لازم از ۲۰۰ نفر از ساکنان ۷۰ روستا در زیستگاههای خرس قهوهای در فاصله زمستان ۱۳۹۷ تا تابستان ۱۳۹۸ جمعآوری شد. تأثیر متغیرهای مستقل برداشتشده بر اظهار ترس مصاحبهشوندگان از حضور خرس، با استفاده از روش رگرسیون منطقی دوتایی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. بر اساس نتایج بهدست آمده، متغیرهای تجربه حمله خرس به باغ میوه پاسخگویان در یک سال گذشته، باور به نقش خرس در احیای مراتع و جنگلها، جنسیت بومیان مناطق مورد مطالعه، باور به این که خرس امنیت مردم را به خطر میاندازد و همچنین نگرانی از سلامتی، تأثیر معناداری بر اظهار ترس ساکنان مناطق مورد مطالعه از خرس قهوهای داشت. طراحی و اجرای برنامههای آموزشی و مشارکت مردمی برای افزایش آگاهی ساکنان درباره خرس قهوهای و درگیرساختن آنان در شناسایی راهکارهای همزیستی با خرس میتواند در کاهش ترس مردم مؤثر باشد.
رسول خسروی، حمیدرضا پورقاسمی، یلدا موثقی،
دوره ۱۱، شماره ۲ - ( ۶-۱۴۰۱ )
چکیده
ارزیابی تغییرات صورت گرفته در زیستگاه گامی مهم در اولویت بندی مکانی برنامه های کاهش تعارض انسان و حیات وحش است. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی تغییرات کاربری اراضی در محدوده مناطق با ریسک بالای تعارض خرس قهوه ای در استان فارس اجرا شد. در گام نخست، با استفاده از نقاط وقوع تعارض، متغیرهای پیش بینی کننده و رویکرد اجماع مدل های کوچک، نقشه مناطق با ریسک بالای تعارض تهیه شد. در گام دوم، با استفاده از روش های سنجش از دور، روند تغییرات کاربری اراضی در بازه زمانی ۳۰ ساله در محدوده مناطق با ریسک بالا ارزیابی شد. نتایج مدل سازی ریسک نشان داد که فاصله از مناطق روستایی، کریدورهای مهاجرتی و تراکم لکه های جنگلی مهم ترین متغیرها در احتمال وقوع ریسک تعارض خرس است. به ترتیب ۳/۷۵ و ۶/۹۱ درصد از منطقه در طبقات با خطر بالا و متوسط قرار گرفت. ارزیابی تغییرات کاربری نشان داد در یک بازه زمانی ۳۰ ساله سطح باغات و اراضی کشاورزی از ۱۲۱۶۷ به ۵۲۶۶۲ هکتار افزایش یافته است. چنین تغییری می تواند احتمال تعارض خرس با جوامع بومی را افزایش دهد. بر اساس نتایج این پژوهش طرح ریزی برنامه ریزی های بین سازمانی به منظور جلوگیری از روند تخریب عرصه های طبیعی جهت کاهش تعارضات انسان و حیات وحش امری ضروری است.
کمال الدین شهبازی نسب، محمدرضا اشرف زاده، علیرضا محمدی،
دوره ۱۱، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۴۰۱ )
چکیده
ترس انسان از گوشتخواران بزرگجثه میتواند بر تمایل انسان جهت به اشتراک گذاشتن سیمای سرزمین با این گونهها تأثیر بگذارد. همچنین، ترس این پتانسیل را دارد که بر فرآیندهای تصمیمگیری و اجرای مداخلات و اقدامات مدیریتی تأثیرگذار باشد. افرادی که از گوشتخواران بزرگجثه میترسند، مخالفت بیشتری با حفاظت از این گوشتخواران نشان میدهند. این مطالعه با هدف بررسی عوامل موثر بر ترس جوامع محلی نسبت به خرس قهوهای در استان کهگیلویه و بویراحمد انجام شد. به منظور بررسی نگرش جوامع محلی نسبت به خرس قهوهای پرسشنامهای تخصصی طراحی و اندازه نمونه با استفاده از فرمول کوکران با تعداد ۳۳۲ نفر تعیین شد. برای ارزیابی آسیبپذیری جوامع محلی در برابر خرس قهوهای از روش تحلیل شبکه اجتماعی استفاده شد. بر اساس نتایج، دانش ناکافی جوامع درباره خرس منجر به ترس و تغییرات رفتاری در مواجهه با این گونه میشود. تلاش در راستای کاهش ترس جوامع محلی از خرس از مواردی است که باید بر آن تمرکز شود. به منظور کاهش تعارض بین انسان و خرس، توصیه میشود در کنار سایر اقدامات مدیریتی به طور جدی به افزایش دانش و آگاهی جوامع محلی در مورد ویژگیهای رفتاری خرسها توجه شود.