جستجو در مقالات منتشر شده


۳ نتیجه برای مصدقی

مائده ملائی، حسین بشری، مهدی بصیری، محمدرضا مصدقی،
دوره ۱، شماره ۱ - ( اكولوژي كاربردي ۱۳۹۱ )
چکیده

  نحوه مدیریت مراتع بر چگونگی پایداری ساختمان و خاکدانه‌های خاک و درنتیجه کیفیت خاک مؤثر بوده و درنتیجه بر قابلیت فرسایش خاک نیز تأثیر دارد. این تحقیق به منظور بررسی رابطه کربن آلی خاک با میانگین وزنی قطر خاکدانه‌ها MWD (Mean weight diameter) و مقایسه MWD با توزیع اندازه خاکدانه‌های موجود در خاک سطحی (صفر تا ۲۰ سانتی متری سطح خاک) در داخل و خارج قرق و هم‌چنین شدت های چرایی مختلف (بدون چرا، چرای متوسط و چرای شدید) در منطقه بردآسیاب فریدون‌شهر استان اصفهان انجام گردید. نمونه‌برداری خاک به روش تصادفی طبقه‌بندی شده و در امتداد ترانسکت در جهت شیب انجام شد. در آزمایشگاه برخی ویژگی‌های فیزیکی و شیمیایی خاک نظیر بافت خاک، رسانایی الکتریکی EC ، کربن آلی OC ، میانگین وزنی قطر MWD و نسبت جذب سدیم SAR اندازه گیری شد. نتایج با استفاده از آنالیز واریانس یک‌طرفه و مقایسه میانگین LSD مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از آنالیز رگرسیون رابطه بسیار معنی‌داری α=۱% بین MWD و درصد کربن آلی با ضریب تبیین ۶۱/۳ درصد نشان داد. مقایسه MWD در مناطق مورد مطالعه تفاوت معنی‌داری α=۵% را نشان داد که افزایش MWD در داخل قرق و منطقه بدون چرا به علت افزایش کربن آلی و کاهش نسبت جذب سدیم بود. توزیع اندازه خاکدانه‌ها در داخل و خارج قرق تفاوت معنی‌داری α=۵% را تنها در خاکدانه‌های کوچکتر از ۰/۲۵ میلیمتر نشان داد و در شدت‌های چرایی مختلف، منطقه بدون چرا با منطقه چرای شدید در بزرگ‌ترین دامنه اندازه‌ خاکدانه‌های مورد مطالعه (خاکدانه‌های ۸-۴ میلیمتر ) و خاکدانه‌های کوچکتر از ۰/۲۵ میلیمتر تفاوت معنی‌داری (به ترتیب با α=۵% و α=۱% ) داشتند. نتایج نشان داد در منطقه قرق و مراتعی که به طور سبک چرا شده بودند به علت کاهش لگدکوبی توسط دام و یا افزایش کربن آلی در نتیجه افزایش لاشبرگ و یا مجموعه‌ای از این دو علت، میزان ماکروخاکدانه‌ها بیشتر و میکروخاکدانه‌ها کمتر از مناطق خارج از قرق و چرای شدید بود. نتایج این تحقیق نشان داد که می‌توان از وضعیت پایداری خاکدانه‌های خاک به عنوان شاخصی برای کیفیت و سلامت خاک و برای نشان دادن تأثیر عوامل مدیریتی بر خاک مراتع استفاده نمود.


سوسن براتی، مهدی بصیری، محمدرضا وهابی، محمدرضا مصدقی ، مصطفی ترکش،
دوره ۴، شماره ۱۴ - ( بوم شناسي كاربردي ۱۳۹۴ )
چکیده

به‌منظور بررسی اثرات تراکم گیاهی و تنش خشکی بر عملکرد یونجه و بروموس تومنتلوس، آزمایشی در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه صنعتی اصفهان در سال ۱۳۹۲ به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی و در چهار تکرار اجرا شد. ۱۸ تیمار شامل ۳ ترکیب کشت به‌صورت خالص و مخلوط، دو سطح تراکم گیاهی و سه سطح آبیاری اعمال گردید. نتایج نشان داد که کشت خالص یونجه نسبت به کشت مخلوط و کشت مخلوط نسبت به کشت خالص بروموس دارای عملکرد کل بالاتری است. شاخص نسبت برابری زمین (LER) در تمامی تیمارهای کشت مخلوط کمتر از یک به‌دست آمد که نشان‌دهنده وجود رقابت بین‌گونه‌ای در کشت مخلوط بود. میزان عملکرد و تولید زیست‌توده به‌ازای پایه با افزایش تراکم و افزایش رقابت و هم‌چنین با افزایش تنش خشکی و کاهش منبع رطوبت کاهش یافت. مقایسه وزن ماده خشک عملکرد بالای سطح و پایین سطح نشان داد که یونجه بیشتر به رقابت درون‌گونه‌ای حساس است تا رقابت برون گونه‌ای و عملکرد بروموس بیشتر به‌وسیله رقابت بین گونه‌ای اعمال شده توسط یونجه محدود می‌شود تا رقابت درون گونه‌ای. شاخص شدت رقابت نسبی در تمامی تیمارها برای بروموس مثبت و برای یونجه منفی به‌دست آمد که نشان‌دهنده توان رقابتی بیشتر یونجه نسبت به بروموس در کشت مخلوط بود.


افتخار بارانیان کبیر، سید علیرضا موسوی، حسین بشری، محمدرضا مصدقی، مهدی بصیری،
دوره ۶، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۶ )
چکیده

امروزه بهره‌برداری از منابع طبیعی بدون توجه به ارزش واقعی و ظرفیت‌های محیطی، یکی از مسائل پیش روی کشورهای در حال توسعه بوده و شاهد تغییر کاربری مرتع به کشاورزی برای دستیابی سریع به تولید بیشتر هستیم. پژوهش حاضر در بخشی از منطقه فریدونشهر اصفهان، تأثیر اقتصادی تبدیل مراتع خوب و ضعیف به دیم‌زار را از نظر کارکردهای حفظ آب و خاک بررسی نموده است. ویژگی‌های هیدرولیکی و نفوذپذیری با استفاده از دستگاه نفوذسنج مکشی و میزان فرسایش و رسوب به روش MPSIAC برآورد گردید. همچنین از روش هزینه جایگزین برای برآورد ارزش اقتصادی کارکردهای حفظ آب و خاک در هر کاربری بهره گرفته شد. نتایج نشان داد که مرتع خوب نسبت به دیگر کاربری‌ها کمترین میزان روان‌آب (۶۶/۶ میلی‌متر)، فرسایش (۱۴/۲۹۸ مترمکعب بر کیلومتر مربع در سال) و رسوب (۴۲/۱۲۹ تن بر کیلومتر مربع در سال) را در هر هکتار داشته است. ارزش اقتصادی کارکرد حفظ آب و خاک هر هکتار از مرتع خوب و ضعیف در مقایسه با دیم‌زار نیز به ترتیب حداقل ۳۸/۲۰ و ۱۹/۱۳ میلیون ریال در سال بیشتر بوده که معادل منفعت اقتصادی سالانه عدم تبدیل هر هکتار مرتع است؛ لذا به‌منظور مدیریت جامع‌نگر سرزمین مطابق با اصول توسعه پایدار، حفظ مراتع پیشنهاد می‌شود.


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی پژوهشی اکولوژی کاربردی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Applied Ecology

Designed & Developed by : Yektaweb