دوره 9، شماره 4 - ( 12-1399 )                   جلد 9 شماره 4 صفحات 55-35 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


دانشگاه شهیدبهشتی
چکیده:   (4248 مشاهده)
خانواده سیب‌زمینی با 49 گونه از 10 جنس یکی از خانواده‌های مهم غذایی، اقتصادی، دارویی و زینتی به‌ حساب می‌آید که شش جنس آن در گروه خویشاوندان وحشی طبقه‌بندی شده‌اند. پیش‌بینی اثر تغییر اقلیم بر پراکنش گونه‌های گیاهی، امری مهم در راستای مدیریت و حفاظت آن‌ها محسوب می‌شود. در این مطالعه، بررسی تأثیرات تغییر اقلیم بر خانواده سیب‌زمینی با رویکرد حفاظتی مورد ارزیابی قرارگرفته و با استفاده از ابزار مدل‌سازی پراکنش گونه‌ها، پراکنش مکانی آینده آن¬ها توسط مدل بیشینه آنتروپی (MaxEnt) در سناریوهای مختلف خوش‌بینانه (2.6RCP) و بدبینانه (8.5RCP) برای سال‌های 2050 و 2080 در محیط نرم‌افزاری R پیش‌بینی شد. بر اساس نتایج، عملکرد مدل‌ بر اساس شاخص AUC در گونه‌های مختلف، خوب یا عالی (0/8≥) بوده و این نشان می‌دهد مدل¬سازی پراکنش گونه‌ها با اطمینان آماری بالایی انجام شد. به¬علاوه، پراکنش همه گونه‌ها در برابر تغییر اقلیم در سناریوهای مختلف آینده هم به-صورت کاهش در زیستگاه‌های اصلی فعلی و هم افزایش در زیستگاه‌های جدید پیش‌بینی شده است، اما نسبت این افزایش و کاهش در گونه‌های مختلف متفاوت است، به¬طوری¬که در گونه‌های Atropa acuminate،Solanum surratense ، Datura stramonium،Hyoscyamus niger، Hyoscyamus reticulatus، Physalis alkekengi و Solanum dulcamara نسبت کاهش بیشتر از افزایش است یعنی دامنه تغییرات آنها منفی بوده و تغییر اقلیم، بیشتر سبب حذف آنها خواهد شد. در مقابل، در گونه‌های Datura innoxia، Physalis divaricate،Solanum alatum و
Withania somnifera نسبت افزایش بیشتر از کاهش است، یعنی دامنه تغییرات آنها مثبت بوده و تغییر اقلیم، بیشتر سبب گسترش آنها خواهد شد.
متن کامل [PDF 1403 kb]   (1765 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.